Storm Ciara stuwt water op Schelde op

0
Het Sigmaplan zorgt ervoor dat daarvoor aangewezen gebieden gecontroleerd onderlopen. Zoals in de polder Bergenmeersen bij Wichelen. (foto De Vlaamse Waterweg)

De Vlaamse Waterweg verwacht dat het Zeescheldebekken maandag 10 februari te kampen krijgt met sterk verhoogde waterstanden. Door toedoen van stormweer kan het springtij op de Schelde en zijrivieren op maandag- en dinsdagmiddag opgestuwd worden. De overstromingsgebieden van het Sigmaplan zijn gereed om stormvloedgolven op te vangen.

De weermodellen voorspellen storm. Vanaf zondagmiddag trekt storm Ciara over België en Nederland. Er is veel regen voorspeld en een fikse zuidwestenwind, met snelheden tot 100 kilometer per uur. Tot en met woensdag blijft het har dwaaien. In combinatie met springtij zorgt de storm maandag en dinsdag op de Schelde, tussen Antwerpen en Gent, en op zijrivieren als de Durme, Dijle, Rupel en Netes mogelijk voor uitzonderlijk hoge waterpeilen.

Sigmaplan

Vlaanderen is gevoelig voor overstromingen ten gevolge van stormtij: gemiddeld één à twee keer per jaar zorgt het samenvallen van springtij (twee keer per maand), veel regenval en een westerstorm op de Noordzee ervoor dat stormvloedgolven via de Schelde het binnenland inrollen. Om wateroverlast te voorkomen, beschikt Vlaanderen via het Sigmaplan over dijken en kaaimuren, en over een keten aan gecontroleerde overstromingsgebieden langs de Schelde en haar zijrivieren.

Die gebieden zijn ontworpen om overtollig rivierwater op te vangen. Door de rivier op die plaatsen gecontroleerd te laten overstromen en water te bufferen, wordt de hoogwatergolf in het Zeescheldebekken afgetopt en wordt elders wateroverlast in woonkernen of landbouwgebieden vermeden. De overstromingsgebieden vangen zo tijdelijk de verhoogde waterpeilen op en verlagen hierdoor de kans op averij voor gebieden verder landinwaarts. Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv neemt, als uitvoerder van het Sigmaplan, de nodige maatregelen.

Het Sigmagebied.

Hoge waterstanden

  • Bij het hoogwater van maandagnamiddag zal het waterpeil van de Schelde in Antwerpen vermoedelijk boven 6,60 meter TAW uit stijgen, afhankelijk van de weersvoorspellingen van de komende dagen. TAW staat voor ‘tweede algemene waterpassing’, het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende. Deze hoge waterstanden zetten zich ook verder landinwaarts verder.
  • Al de hele week houdt een team van specialisten de weers- en waterstanden nauwgezet in het oog. Ook dit weekend gebeurt dat. Vermoedelijk zondagochtend zal worden beslist of de procedure ‘stormtij Zeescheldebekken’ ook officieel wordt afgekondigd.
  • Als de procedure ‘stormtij Zeescheldebekken’ wordt afgekondigd, is er een grote kans dat de overstromingsgebieden in werking zullen treden. Dat gebeurt op het moment dat de hoogwatergolf passeert aan het overstromingsgebied. In Antwerpen worden de hoogste waterstanden omstreeks 16.30 uur verwacht, in Rumst rond 17.00 uur. Pas iets voor 19.00 uur zal de hoogwatergolf via de Schelde ook Gent bereiken.

Mogelijke hinder

  • Afsluiten van de overloopdijken van de overstromingsgebieden: deze dijken zijn tijdens de duur van het stormtij niet toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Het is gevaarlijk om de overloopdijken te betreden als er rivierwater over stroomt. Het rivierwater stroomt over de overloopdijk in het overstromingsgebied en wordt daar opgevangen.
  • Als de uiteindelijke verwachting voor het hoogwater van maandagnamiddag in Antwerpen 6.70 m TAW of meer is, zullen ook de waterkeringspoorten aan de Antwerpse Scheldekaaien gesloten worden om wateroverlast in de stad te vermijden. Aan de Antwerpse Scheldekaaien is De Vlaamse Waterweg nv volop in de weer om de waterkering te verhogen en de waterveilheid van de stad ook in de toekomst te garanderen.
  • Het is mogelijk dat sommige veerdiensten tijdelijk buiten werking kunnen zijn tijdens het stormtij. Een deel van de aanloopsteigers van verschillende veren kunnen immers onder water komen te staan door de hoge waterstanden, waardoor die veerdiensten tijdelijk buiten dienst zullen zijn.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.