- Advertentie -
- Advertentie -

Smaller

- Advertentie -

Delen

Nu de nagelstudio’s weer open mogen, komt alles goed. “Daar hebben we allemaal baat bij”, voegde demissionaire Mark raadselachtig toe aan die aankondiging. Tenzij hij ook nog een afspraak had staan om zijn nagels bij te vijlen, doelde hij natuurlijk op de kappers, want die mogen ook open.

Inderdaad, we zien er allemaal ongekapt en woest uit tegenwoordig. Ik vind dat één van de aardige aspecten van corona. Doet niemand pijn (behalve de kappers dan) en het is weer eens wat anders. Met wapperende haren en een mondkapje op lijken we allemaal bankrovers. Het avontuur lacht ons tegemoet.

Werken op een binnenschip is ook zonder mondkapjesplicht een avontuur, zeker als je ook nog eigenaar bent van dat prachtige vaartuig en je moet dagelijks de worsteling aan met je bevrachter, je bank, je fami­lie, de werf, laagwater, stremmingen en de onredelijke overheidsinstanties die je het hemd van je lijf vragen en je vervolgens om de oren slaan met nieuwe privacywetgeving en nog meer regels voor het schip en het varen – wat je toch je hele leven al hebt gedaan zonder brokken te maken. 

Raadselachtig voor mij als relatieve leek zijn de plannen om de vaarwegen geschikt te maken voor laag water. Uitdiepen van een rivier? Echt? Herinner je je ene Archimedes? Er kon wel meer water in zijn bad, maar dat kwam er niet door de bodem te verlagen. Wat wel werkt is dieper en smaller maken. Dan heb je meer diepte met dezelfde hoeveelheid water. De Waal is in de jaren ’90 zoals de ASV terecht opmerkte, veel te breed gemaakt om die vermaledijde zesbaksduwvaart de ruimte te geven en nu is het er te ondiep en dat is niet fijn voor een hoofdtransportas waar zo’n beetje de helft van de Europese binnenvaart overheen moet.

Dit soort keuzes is hartstikke lastig voor een ministerie. Kijk, achterstallig onderhoud aan sluizen of oevers is iets dat je niet (op tijd) hebt gedaan. Zeg maar een passieve daad. Je hebt de besteding van onze belastingcentjes uitgesteld. Als je dat op een zeker moment inloopt, dan kan je dat worden vergeven. Dat je met diezelfde centjes een rivier te breed hebt gemaakt en je moet die van onze centjes weer smaller maken, daarvoor ontvang je zoals de Engelsen zeggen geen ‘Brownie points’. Daarom is dat een moeilijke beslissing.

Bijna net zo moeilijk als toegeven dat je de terrassen weer open laat gaan zodat de mensen weer rustig een pilsje kunnen drinken in het zonnetje. Toch gaat dat binnenkort gebeuren, want VVD en CDA willen die Brow­nie points graag binnenhalen vóór de verkiezingen.

- Advertentie -

Meer

1 reactie

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -