Sluis Driel vanaf 20 februari gestremd 

0
(foto Rijkswaterstaat/Thea van den Heuvel DAPh)

Rijkswaterstaat renoveert de drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Eén van de onderdelen van deze renovatie betreft de sluizen. Sluis Driel is als laatste aan de beurt en daardoor van woensdag 20 februari tot en met 8 mei 2019 gestremd.

In deze periode is geen scheepvaart mogelijk door sluis Driel. De scheepvaart moet omvaren via de Waal.

De renovatiewerkzaamheden aan de sluis omvatten onder andere het vervangen van de elektrotechnische installaties en van de bewegingswerken van de sluisdeuren, het verduurzamen van de sluisdeuren, het uitvoeren van betonreparaties en het geschikt maken van de sluis voor centrale bediening en zwaardere schepen.

 

Centraal bedieningsgebouw

Sluis Amerongen is in het voorjaar van 2018 gerenoveerd, Sluis Hagestein in het najaar van 2018. Ook realiseert Rijkswaterstaat in Amerongen een centraal bedieningsgebouw van waaruit het de drie stuwcomplexen gefaseerd centraal gaat bedienen. De renovatie is naar verwachting eind 2019 afgerond.

Met het stuwcomplex in Driel regelt Rijkswaterstaat de afvoer van rivierwater over de Nederrijn en Lek en de IJssel en voorziet zo het IJsselmeer, het grootste zoetwaterbekken van Nederland, van voldoende water. De stuwcomplexen Driel, Amerongen en Hagestein moeten samen ook zorgen voor voldoende waterpeil op de IJssel, Nederrijn en Lek.

 

Nederrijn en Lek

Om de Nederrijn en Lek beter bevaarbaar te maken, is in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw een grootscheepse Rijnkanalisatie uitgevoerd. Deze maatregelen droegen ook bij aan een goede (drink)watervoorziening in Midden- en Noord-Nederland. In een tijdbestek van tien jaar zijn de drie stuwcomplexen in gebruik genomen: Hagestein in 1960, Amerongen in 1965 en Driel in 1970.

Foto: Rijkswaterstaat/Thea van den Heuvel DAPh

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.