Silly lockdown

0

Terwijl honderden zieke mensen vechten voor een beetje zuurstof, duizenden bejaarden vereenzamen en tienduizenden ondernemers kopje onder gaan, maken miljoenen zich zorgen hoe de verveling te verdrijven.
Dat virus hebben we nu wel zo’n beetje gehad. We komen erdoor in een crisis en we kunnen niet eens iemand de schuld geven. Nou ja, China dan natuurlijk en intussen Mark Rutte, want die is verantwoordelijk voor de economische aftakeling, maar ook dat bevredigt niet. Wat ontbreekt in deze ‘ergste crisis ooit’ – behalve hongersnood, razzia’s en guerrilla’s of zelfs maar een geloofwaardige oppositie – is een doel om in te geloven. Als dit virus wordt ‘verslagen’ dan kan elk moment weer een ander virus de kop op steken.

Zoals wel vaker worden we bevrijd door de Amerikanen. Eindelijk heeft de overheid daar namelijk foto’s vrijgegeven van ongeïdentificeerde vliegende objecten. De naam zegt het al: het is niet verklaard, dus is het iets waar je in kunt geloven. En dat is toch wat we een beetje missen. Nou is het geloven in onscherpe foto’s van zwevende frisbees niet erg opwindend, maar als je er buitenaardse wezens in fantaseert, gaat het leven. Hoezo intelligent? Ze leggen in een frisbee duizenden lichtjaren af om met ons verstoppertje te komen spelen.

Waarom spreekt het buitenaardse zo tot onze verbeelding? Omdat het hoop biedt dat er meer is. Meer dan wat? Nou, die aarde hebben we nu wel even gezien. Dat is een zootje, zeker nu met die collectieve smetvrees. Dus dan willen we naar een andere planeet waar (leuk) leven mogelijk is.

En gaan wij die planeten beschaving bijbrengen? Net als in de tijd van de grote ontdekkingsreizen, toen de Europeanen het ene na het andere land ontdekten, in beslag namen, de bevolking uitmoordden of tot slaven maakten en vervolgens de rijkdom aan grondstoffen plunderden? Zullen we dat maar niet doen?

Laten we ons eigen aardbolletje maar op orde maken. Nu de ergste vervuilers aan de grond staan en we straks zomaar een nieuwe kans krijgen, kunnen we misschien keuzes maken. Laten we gaan voor de ‘intelligent reshuffle’ na deze ‘silly lockdown’. Ja ‘silly’, omdat ons land net als de landen om ons heen niet was voorbereid om het virus op te sporen en te isoleren – zoals in Taiwan en Zuid-Korea succesvol is gedaan – zijn er vele miljarden nodig om de welvaart van BC (Before Corona) enigszins te behouden.

Als je toch met miljarden loopt te smijten, doe het dan goed. Denk eens aan sectoren die wel bijdragen aan het op orde brengen van dat bolletje.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.