- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSendo Liner is 'Schip van het Jaar'

Sendo Liner is ‘Schip van het Jaar’

- Advertentie -

Delen

De Sendo Liner, gebouwd door Concordia Damen, is uitgeroepen tot KNVTS Schip van het Jaar 2019. Het binnenvaartcontainerschip (110 x 11.45 x 3,20 meter, is in eigen beheer ontworpen door Sendo Shipping. Bij het ontwerp van het schip is zowel uitgebreid aandacht besteed aan het nu zo efficiënt, zuinig en schoon mogelijk maken van het schip als aan het toekomstbestendig maken ervan.

De Sendo Liner kan zodoende over zijn gehele levensduur een koploper zijn op het gebied van emissiearm varen, oordeelde de jury. Speciale aandacht is besteed aan de optimalisatie van de scheepsvorm, het ontwikkelen van een diesel-elektrisch voortstuwingsconcept met een accupakket, een ontwerpopzet die het mogelijk maakt om in de toekomst op relatief eenvoudige wijze van energiebron te wisselen en een optimale laaadcapaciteit.

De Sendo Liner was maandagavond 4 november een van de vijf winnaars van de Maritime Awards 2019. Meer dan 900 maritieme professionals vierden tijdens het Maritime Awards Gala in Rijswijk de successen van de innovatiekracht van de Nederlandse maritieme sector.

De winnaars van de andere Maritime Awards zijn:

Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award 2019

De Maritime RNLN Van Hengel-Spengler Award 2019 is uitgereikt aan Kelly Villena met haar onderzoek naar ‘Optimaliseren van het ship to shore transport tijdens amfibische operaties’. De kern van een amfibische operatie is het op een veilige en snelle manier vervoeren van personeel en materieel vanuit zee naar het land of andersom. Deze operaties worden momenteel handmatig gepland, wat een tijdrovend en complex proces is. Kelly Villena heeft een nieuwe methode ontwikkeld waarmee een optimale planning voor het ship to shore transportprobleem gemaakt kan worden. Deze methode maakt gebruik van een wiskundig model om de optimale oplossing in een aanzienlijk kortere tijd te vinden dan voorheen mogelijk was.

Maritime Designer Award 2019

De Maritime Designer Award 2019 is toegekend aan Niels de Vries van C-Job Naval Architects voor zijn studie naar toepassing van ammoniak als maritieme brandstof. Niels de Vries heeft in zijn onderzoek gekeken naare een ammoniaktanker die vaart op zijn eigen lading. Zo kon hij het concept van het gebruik van ammoniak als scheepsbrandstof bestuderen. Door toepassing van ammoniak kunnen schadelijke emissies in de scheepvaart beduidend worden verminderd. Volgens De Vries kan ammoniak gebruikt worden als scheepsbrandstof als een aantal veiligheidsmaatregelen opgenomen zijn in het ontwerp.

Maritime Innovation Award 2019

Conoshop International is de winnaar van de Maritime Innovation Award omdat het bedrijf een zeer innovatieve praktische hulp-voortstuwings-unit voor schepen heeft ontwikkeld. De eConowind-unit is een 40-voets container met twee uitklapbare ‘Ventifoils’. Deze rechtopstaande innovatieve vleugelprofielen van 10 meter hoog zetten windkracht direct om in stuwkracht voor het schip. Die is circa vijf keer zo groot als bij zeilen met gelijk oppervlak. De eConowind-units kunnen net zo eenvoudig worden gemonteerd als een 40-voets container. VentiFoils klappen bij gunstige wind autonoom omhoog en richten zich optimaal om de grootste stuwkracht te leveren. Bij gelijkblijvende vaarsnelheid worden brandstofverbruik en CO2-emissies gereduceerd, gemiddeld van 10 tot 30 procent.

Maritime KVNR Shipping Award 2019

De Tweede Kamerfracties van de VVD en CDA hebben ervoor gezorgd dat alle schepen onder Nederlandse vlag om piraterij te voorkomen met gewapende bescherming aan boord mogen varen in risicogebieden. Bijzondere erkenning daarvoor krijgen zij door het winnen van de Maritime KVNR Shipping Award 2019. De Nederlandse maritieme sector, van reders tot families van zeevarenden, heeft bijna tien jaar bij de Nederlandse regering gepleit voor het mogelijk maken van de inzet van particuliere gewapende beveiliging op Nederlands gevlagde schepen. Ondanks erkenning van het probleem ondernam de regering geen actie. Daarom hebben de Tweede Kamerleden van VVD en CDA zelf het initiatiefwetsvoorstel Wet ter Bescherming Koopvaardij opgesteld en in stemming gebracht. Uiteindelijk is de wet in 2019 aangenomen.

Maritime Awards Gala

Het Maritime Awards Gala wordt jaarlijks georganiseerd door de gelijknamige stichting. Hierin zijn Netherlands Maritime Technology, KVNR, KNVTS, de Koninklijke Marine, Nederland Maritiem Land en het NISS vertegenwoordigd.

Het Maritime Awards Gala is het hoogtepunt van de Maritime Week, die dit jaar van 2 tot en met 9 november plaatsvindt. De Maritime Week staat in het teken van kennisdeling én promoten van de opleidings- en carrièremogelijkheden die de sector te bieden heeft.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -