Elektrische veerpont Bryggen is Schip van het Jaar 2021

0
Winnaar van de KNCTS Schip van het Jaarprijs 2021: de Bryggen. (foto Damen Shipyards Group)

De elektrische veerboot Bryggen is uitgeroepen tot Schip van het Jaar 2021. De winnaar van de door de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici in de Scheepvaart toegekende prijs werd maandag 1 november bekendgemaakt tijdens het Maritime Awards Gala in De Doelen in Rotterdam.

Damen Shipyards Group bouwde de Bryggen in opdracht van openbaarvervoerbedrijf Arriva die het schip inzet in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De veerboot is een innovatief ontwerp, volledig elektrisch, milieuvriendelijk, efficiënt in bedrijf en kan tachtig personen vervoeren.

Emissievrij

Het schip is volledig emissievrij door de keuze voor elektrische voorstuwing op batterijen. Er zijn geen dieselgeneratoren geïnstalleerd. De rompvorm van de Bryggen is zo ontworpen dat de waterweerstand zo min mogelijk is. De boeg is bovendien ijsversterkt en voorzien van een boegschroef om goed te kunnen manoeuvreren tijdens winderige omstandigheden.

Op het schip is een serie innovatieve digitale scheepsbouwtechnieken toegepast. Waaronder meting op afstand, waarvoor aan boord een netwerk van sensoren is geplaatst. Dit resulteert in een beter rendement en kortere onderhoudstijden.

Automatisch afmeren en laden

Daarnaast ontwikkelde Damen een innovatief afmeersysteem. Dat is volledig automatisch om de laadtijd zo lang mogelijk te maken. Het laadsysteem wordt automatisch gekoppeld aan de walvoeding tijdens het aanmeren.

Om de complexe installatie voor het varen/ontladen en aanmeren/laden goed te kunnen aansturen en bewaken, ontwikkelde Damen een nieuw besturingssysteem, waarbij vanaf de brug alles kan worden bestuurd en gevolgd.

Alle drie de genomineerden waren elektrische ferry’s. Naast de Bryggen waren dat voet-fietsveer Düsternbrook voor SFK uit Kiel en veerpont NZK-100 voor GVB in Amsterdam. Die waren beide gebouwd door Holland Shipyards Group.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.