- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRotterdamse havenbedrijven willen koploper worden in verduurzaming

Rotterdamse havenbedrijven willen koploper worden in verduurzaming

- Advertentie -

Delen

De Rotterdamse haven kan vanaf 2035 vooroplopen in duurzaamheid. Als de goede voornemens bij bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen reduceren naar een verwaarloosbare hoeveelheid waarheid worden. De ambities liggen vanaf dat jaar hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Haven Innovatie Barometer.

Dit periodiek onderzoek naar het innovatieklimaat in de Rotterdamse haven is uitgevoerd door het Amsterdam Center for Business Innovation (Universiteit van Amsterdam). Die deed dat in opdracht van SmartPort, Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en de gemeente Rotterdam. De ruim 250 directeuren en managers die aan de enquête deelnamen, vertegenwoordigen gezamenlijk ongeveer een kwart van het havenbedrijfsleven.

Niet klimaatneutraal

Nu is nog een grote meerderheid (94 procent) van de bedrijven in de haven niet klimaatneutraal. Daarmee lopen ze achter op het Nederlands gemiddelde (84 procent). De ambities in de haven zijn op langere termijn echter groter: wil in Nederland 80 procent van de bedrijven in 2050 hun footprint grotendeels gereduceerd hebben, in de haven ligt dat op 86 procent.

Om die doelstellingen te halen, wordt er nu al geïnvesteerd. Ongeveer de helft van de ondervraagde bedrijven vindt de afgelopen vijf jaar aanzienlijke investeringen te hebben gedaan in verduurzaming. Driekwart geeft aan dit de komende vijf jaar te gaan doen. Deels omdat zij hiertoe gedwongen zijn door wet- en regelgeving, maar voornamelijk ook vanuit intrinsieke motivatie.

Bijna de helft van het havenbedrijfsleven geeft minimaal evenveel prioriteit aan maatschappelijke als aan bedrijfseconomische doelstellingen. Dat is hoger dan het landelijke percentage.

Nieuwe technologieën

De onderzoekers plaatsen een kanttekening bij de ambities: de realisatie ervan is deels afhankelijk van technologieën die momenteel nog niet beschikbaar zijn. De meeste bedrijven verwachten dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn.

Naast duurzaamheid is digitalisering een belangrijke aanjager van innovatie. Driekwart van de bedrijven verwacht dat verder toenemende digitalisering een grote invloed gaat hebben op hun toekomstige activiteiten. De mate van digitale transformatie in de haven is in lijn met het landelijk gemiddelde. Ketenpartijen, zoals directe klanten en leveranciers, worden als de belangrijkste externe partijen gezien voor innovatie-activiteiten op het vlak van zowel verduurzaming als digitalisering, gevolgd door de overheid.

Belemmeringen

Bedrijven zien de huidige wet- en regelgeving, krapte op de arbeidsmarkt, en een gebrek aan visie en ondersteunend beleid vanuit de overheid als grootste belemmeringen bij innovatie.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -