Rotterdam heeft eerste bolders uit 3D-printer

0
Plaatsing van een 3d-bolder op de kade van de Sleepboothaven. (foto Havenbedrijf Rotterdam)

Op 9 juli plaatste Havenbedrijf Rotterdam ‘s werelds eerste 3D-geprinte stalen bolders op de nieuwe kade in de Sleepboothaven op Rotterdam Heijplaat. Het ging om elf stuks. Nummer 12 van de serie is nu op de Wilhelminapier geïnstalleerd, vlak bij het World Port Center waar het hoofdkantoor van het Havenbedrijf is gevestigd.

Havenbedrijf Rotterdam heeft de bolders samen met RAMLAB op het RDM-terrein ontwikkeld. Uit het RAMLAB kwam in 2017 de eerste 3D geprinte en gecertificeerde scheepsschroef.

Het 3D printen van bolders is onderdeel van het infra-innovatieprogramma waarmee het Havenbedrijf door wetenschappelijk onderzoek, innovatie en digitalisering de aanleg en gebruik van havenmeubilair wil verbeteren en verduurzamen.

Minstens zo sterk

Traditioneel worden bolders gemaakt volgens een vast ontwerp van gietstaal. Door 3D-printtechnologie kunnen ze sneller worden geproduceerd en dichter bij de locatie waar ze worden geplaatst, zodat er minder transport nodig is.

Uit de resultaten op de testbank blijkt dat de bolders minstens zo sterk zijn als stalen bolders. Op termijn zal de vorm van de bolder verder ontwikkeld worden, met als doel de bolders in de toekomst nog sterker, goedkoper en duurzamer te maken.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.