Roerganger

0

Gek dat niemand suggereert dat het blokkeren van het Suezkanaal een terroristische daad was. Hoe kun je globalisering mooier een symbolische klap toebrengen dan door een containerschip onwrikbaar dwars te leggen in de kwetsbare verkeersader tussen Oost en West, die absoluut vitaal is voor beide? 

Het zal wel gewoon een ongelukje zijn geweest; het is voor een terroristische daad niet bloedig genoeg. Voorlopig kan de roerganger van het containerschip Ever Given zich erop beroemen dat hij in z’n eentje de olieprijzen omhoog heeft gekregen. 

Gelukkig komt er een nieuwe verbin­ding bij om de noord, want het duurt niet lang voor de route over de Noord­pool het hele jaar door prima bevaarbaar is. Dat hebben we toch maar weer bereikt door zo hard mogelijk te werken aan een zo groot mogelijke uitstoot van broeikas­gassen.

Niet alleen de transportsector is hier debet aan. Vlak de koeien niet uit. Het methaan dat zij dagelijks uitstoten is het meest effectieve broeikasgas.

De Ever Given roept herinneringen op aan het mts Waldhof, de tanker die tien jaar geleden zonk en de Rijn een flink aantal weken blokkeerde. Maar het is niet hetzelfde. Er waren bij de Waldhof twee doden te betreuren en het schip lag wel in de weg maar blokkeerde niet fysiek de vaarweg.

Dat deed de Wasserschutz omdat ze zich geen raad wisten met de lading zwavelzuur en als de dood waren dat die lading het milieu en mogelijk mensen zou beschadigen. Later bleek het schip ‘uit zichzelf’ te zijn leeggelopen en het zwavelzuur zonder veel problemen in de snelstromende rivier te zijn opgenomen.

Sorry, ik moet dat altijd even vermelden, want ik ben er nog steeds van overtuigd dat de binnenvaart toen met een wekenlange stremming veel onnodige schade werd toegebracht door onterechte angsthazerij en het niet durven nemen van verantwoordelijkheid. Ik zie datzelfde gedrag nu bij de regeringen ten tijde van de coronapandemie. Het liefst zouden
ze hun ‘beleid’ na elke nieuwe besmetting bijstellen.

Je ziet ze bang zijn voor de toekomst, want die is zo onzeker. In plaats van het land bij de hand te nemen en vastberaden naar de oplossing te werken, wordt het roer in handen gegeven van een stel virologen die daar echt geen kaas van hebben gegeten. O jee het is onzeker, nou dan kunnen we geen beslissingen nemen, laten we de koers maar overlaten aan mensen die niet gekozen zijn en dus geen verantwoordelijkheid dragen. 

Stel het land nou eens voor als een groot containerschip en als het even moeilijk wordt in een kanaal of zo, geeft de kapitein het roer over aan een discutabel groepje leken, wat denk je dat er dan gebeurt? Precies!

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.