- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsROC Friese Poort start practoraat voor visserijonderzoek

ROC Friese Poort start practoraat voor visserijonderzoek

- Advertentie -

Delen

Met de start van het practoraat Visserij, Innovatie en Ondernemerschap zet ROC Friese Poort in op praktisch onderzoek en innovatie in de maritieme sector. Geert Hoekstra is op 10 juni geïnstalleerd als practor. Daarmee is het eerste maritieme practoraat een feit.

Een practoraat is een expertiseplatform binnen een mbo-instelling voor praktijk(gericht) onderzoek. De installatie vond plaats in de ROC Friese Poort-school op Urk. Daar waren 130 gasten (de meesten online) bij aanwezig.

Uitdagingen voor visserij

Hoekstra ging in zijn rede in op de bijdrage die het practoraat via onderzoek en onderwijs wil leveren op de toekomstbestendige ontwikkeling van de maritieme sector. De visserij staat volgens hem voor een aantal grote uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving. Maar ook de grootschalige uitrol van windparken op zee en gesloten gebieden voor visserij vanuit natuurbescherming spelen een rol. Een andere belangrijke ontwikkeling is de verantwoorde herkomst van ons voedsel. Ook is er tekort aan gekwalificeerd personeel in de maritieme sector.

Geert Hoekstra, zelf geboren op Urk, werkt als economisch onderzoeker seafood (visserij en aquacultuur) bij Wageningen University & Research (WUR). Daar verzamelt hij economische data en cijfers vanuit de hele visserijsector. Op basis daarvan adviseert hij overheid en bedrijfsleven.

Onderzoek naar maritiem onderwijsaanbod

Het komend jaar zal het eerste initiatief vanuit het practoraat een praktijkonderzoek zijn naar het huidig maritiem onderwijsaanbod (zowel qua vorm als inhoud) en de belangrijkste behoeften voor maritiem onderwijs in 2030. Daarnaast worden komende jaar kansen verkend om verkorte hbo-opleidingen aan te bieden op de locatie Urk.

Een ander initiatief vanuit het practoraatteam is een masterclass Ondernemerschap in de blauwe economie te organiseren. Familiebedrijven en ondernemers uit de visserij, aquacultuur en visverwerking/-handel kunnen zich vanaf september aanmelden. In een serie kennissessies worden in samenwerking met de WUR en partners de meest recente inzichten vanuit onderzoek en praktijk gepresenteerd. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer financiering, personeel en bedrijfsopvolging, circulaire economie, innovatie, en digitalisering. Studenten kunnen deze kennissessies ook bijwonen en onderzoek doen naar praktijkvragen van de deelnemende bedrijven.

Maritiem trainingscentrum

Op de langere termijn, gaat het practoraat zich ook richten op het maritieme trainingscentrum dat in de toekomst geopend wordt. Samen met de maritieme sector en onderwijs zullen praktijkonderzoek- en tests worden opgezet rondom nieuwe technieken. Maar ook om de veiligheid te vergroten aan boord van schepen in de visserij en binnenvaart.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -