- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekRijnvarenden flink de klos

Rijnvarenden flink de klos [IN BALANS]

- Advertentie -

Delen

Rijnvarende Nederlanders in dienst bij een buitenlandse werkgever worden geconfronteerd met een steeds terugkerend probleem: dubbele premieplicht. De Europese harmonisering op het gebied van premieplicht en verzekeringsplicht faalt op dit punt. Hoe zit dit nu precies?

In theorie
In de meeste Europese landen bestaat premieplicht als je in het betreffende land woont of werkt. Dubbele premieplicht zou kunnen ontstaan in situaties waarin een werknemer in het ene land woont en in het andere land werkt. Ter voorkoming van dubbele of geen premieplicht zijn in Europees verband regels vastgelegd in EG-verordening 883/04 (de opvolger van EG-verordening 1408/71). Voor Rijnvarenden geldt echter nog het Rijnvarendenverdrag, welke voor gaat op de Europese verordening. De betrokken werkgever en de sociale verzekeringsautoriteiten weten vaak niet welke regeling van toepassing is en hoe deze moet worden toegepast, maar het is de binnenvaartmatroos die achteraf wordt geconfronteerd met het probleem.

In Nederland woonachtige werknemers werkzaam op de Europese binnenvaart zijn op grond van de Europese verordening meestal premieplichtig in het land waar de werkgever is gevestigd. Zonder in detail op de regelgeving in te gaan, dit heeft te maken met het feit dat zij minder dan 25 procent van de tijd op Nederlands grondgebied werken.

Onder het Rijnvarendenverdrag zijn de werknemers echter premieplichtig in het land waar de onderneming van de exploitant van het schip is gevestigd. De exploitant van het schip is vaak niet dezelfde partij als de werkgever, zeker als het personeel van een uitzendbureau wordt ingeleend.

In de praktijk
Een Luxemburgse werkgever houdt Luxemburgse premies in op het loon van de werknemer. Als de werknemer daarna in Nederland aangifte inkomstenbelasting doet, stelt de inspecteur dat Nederlandse premies verschuldigd zijn. In recente jurisprudentie is telkenmale bevestigd dat de inspecteur in dergelijke gevallen gelijk krijgt.

‘In Balans’ wordt verzorgd door Mazars acountants en belastingadviseurs. 

Het is vervolgens aan de werknemer om dit te weerleggen, waarin hij niet zal slagen. Vervolgens zal hij de onterecht betaalde premies in Luxemburg moeten terug zien te halen…

Neem voor meer informatie contact op met Alexander Rasink,Global Mobility Services bij Mazars: (088) 277 16 15, [email protected].

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -