- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRijn-expeditie pakt zwerfafval op nieuwe manier aan

Rijn-expeditie pakt zwerfafval op nieuwe manier aan

- Advertentie -

Delen

Op 21 augustus gaat het team van de Surfrider Foundation Europe op expeditie op de Rijn, van de bron tot aan de delta. Op die manier promoten ze hun Plastic Origins-app, die door iedereen kan worden gebruikt om afval in kaart te brengen terwijl ze buiten aan het sporten zijn.

Op zoek naar oplossingen om het probleem van de vervuiling van zeeën en oceanen op een wetenschappelijke en rigoureuze manier aan het licht te brengen, heeft Surfrider Foundation Europe Plastic Origins bedacht. Het doel: het combineren van burgerwetenschap en kunstmatige intelligentietechnologie om een uitgebreide kaart te maken van riviervervuiling. Het verzamelen van nauwkeurige gegevens is essentieel om de experts van Surfrider Foundation Europe te helpen constructieve discussies te voeren met betrokken belanghebbenden: lokale, nationale of Europese autoriteiten, bedrijven die vervuiling veroorzaken, enzovoort.

Filmen met app

Dankzij de betrokkenheid van vrijwilligers in heel Europa worden de gegevens rechtstreeks verzameld via de app Plastic Origins, die beschikbaar is op Android en IOS. Vrijwilligers worden uitgenodigd om de oevers van rivieren te filmen met behulp van de applicatie, die gebruik maakt van een geolocatiesysteem. Vanuit hun kano, kajak, stand-up paddle of (hard)lopend op de oevers. Door kunstmatige intelligentie herkent de app het afval en kan hij dat classificeren.

Expeditie

Op 21 augustus begint het Surfrider Foundation Europe-projectteam aan een grote expeditie op de Rijn, van de bron tot aan de delta. Vergezeld door vertegenwoordigers van de vrijwilligersafdelingen in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Nederland, die het hele jaar door actief zijn, zal het team gegevens verzamelen voor de app. Deelnemers wandelen naar de bron van de Rijn, kanoën, raften en kajakken in diverse etappes tot aan de monding van de rivier bij hoek van Holland.

Het programma en de etappes van de Rijn-expeditie. (illustratie Surfrider Foundation Europe)

Rijn

De doelstellingen van de expeditie zijn veelzijdig: naast het verzamelen van gegevens wil Surfrider Foundation Europe mensen bewust maken van de werkelijke oorsprong van plastic dat in de oceaan wordt aangetroffen en lokale partijen ontmoeten om hen bewust te maken van problemen die ver van hun bed lijken te liggen.

Door te kiezen voor de Rijn, die zes landen doorkruist, is het voor het team ook een manier om de Europese dimensie van het project te onderstrepen, aangezien de belangrijkste milieurichtlijnen op dit niveau worden vastgesteld. Zo is bijvoorbeeld op 3 juli de Europese richtlijn voor wegwerpplastics officieel in werking getreden.

Kaart

De belangrijkste uitdaging van deze expeditie is het bekendmaken van de ludieke manier van participatieve wetenschap. Surfrider Foundation Europe wil vooral sport- en natuurliefhebbers ertoe aanzetten hun vrijetijdsbesteding te combineren met de strijd voor de bescherming van de oceaan. Als veel mensen de app gaan gebruiken, kan een uitgebreide kaart ontstaan van de toestand van de Europese rivieren. Dat helft de Surfrider Foundation Europe dan weer om deze vervuiling terug te dringen.

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -