Rijkswaterstaat start aanbesteding onderhoud Maasstuwen

0
Stuw en sluis Roermond. (foto Rijkswaterstaat / Flying Eye)

Rijkswaterstaat heeft een aanbestedingsprocedure gestart voor grootschalige civieltechnische en werktuigbouwkundige onderhoudswerkzaamheden aan de Maasstuwen in Linne, Roermond, Belfeld en Sambeek. Het werk is gepland tussen 2023 en eind 2026 en bestaat onder andere uit het vervangen van aandrijvingen, herstellen van bodembescherming, schilderwerk en repareren van betonschades.

Bij stuw Roermond moet ook de kraan vervangen worden. Vorige week is de stuw na een verhoogde waterstand gestreken (geopend). Vanwege schade kon de stuw niet via de normale procedure gezet (gesloten) worden. Normaal gebeurt dit via een kraan op de stuw, maar nu moest een kraanschip op locatie komen om de stuw te zetten.

Datt incident benadrukt de noodzaak voor groot onderhoud aan de stuwen op de Maas. Werkzaamheden aan de stuwen Borgharen, Grave en Lith zijn nog in voorbereiding.

Bediening en besturing

Ondertussen worden ook voorbereidingen getroffen om de bediening en besturing van de Maasstuwen te moderniseren. Onlangs is de opdracht daarvoor gegund aan IMPAKT Ingenieursbureau, een samenwerkingsverband van Witteveen+Bos, Royal HaskoningDHV en Pilz.

Alle onderhoudswerkzaamheden samen moeten ervoor zorgen dat de stuwen hun werk goed kunnen blijven doen, tot de grootschalige renovatie of vervanging vanaf 2035. De stuw in Grave wordt als eerste al vanaf 2028 aangepakt.

Honderd jaar

In totaal zijn er zeven stuwen op de Maas. Die vormen al 100 jaar de ruggengraat van de rivier. Ze zorgen ervoor dat het waterpeil geregeld kan worden. Het goed functioneren van die stuwen is noodzakelijk voor een vlotte en veilige doorstroming van de scheepvaart over de Maas, aldus Rijkswaterstaat.

De vaarwegbeheerder staat de komende decennia voor een forse vervangingsopgave. Door veroudering en intensiever gebruik komt het einde van de technische levensduur van een groot aantal bruggen, tunnels, viaducten en sluizen in zicht. Soms sneller dan verwacht. Tegelijkertijd moet de functie van de netwerken in stand worden gehouden. Daarom loopt het programma Vervanging en Renovatie, waar het stuwenproject ook een onderdeel van is.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.