- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOok betalen voor afvalafgifte in Antwerpen en op Vlaamse vaarwegen

Ook betalen voor afvalafgifte in Antwerpen en op Vlaamse vaarwegen

- Advertentie -

Delen

De Vlaamse Waterweg en het Havenbedrijf Antwerpen voeren op 1 januari een afvaltarief in voor de afgifte van overig scheepsbedrijfsafval. Daarmee geven de instanties volgens eigen zeggen invulling aan deel C van het internationale Scheepsafvalstoffenverdrag (CDNI), “waarvan het principe dat de vervuiler betaalt één van de grondbeginselen is”.

Afgifte van het overig scheepsbedrijfsafval in de haven van Antwerpen en langs de Vlaamse vaarwegen was nu nog gratis. Het was niet inbegrepen in de haven- of vaarrechten. Daar komt nu verandering in door de invoering van een tarief “voor een beperkt aantal en wel overwogen scheepsafvalstoffen die vallen onder deel C van het CDNI”. Ze worden dus niet via de CDNI-bijdrage (deel A: olie- en vethoudend scheepsafval) verrekend. Daarmee volgen Havenbedrijf Antwerpen en De Vlaamse Waterweg het voorbeeld van Rijkswaterstaat dat in Nederland in 2013 een abonnement invoerde voor afgifte op rijksvaarwegen.

Registreren

Vanaf 1 januari dienen binnenvaartondernemers zich bij de afvalparken in de haven van Antwerpen en langs de Vlaamse waterwegen te registreren om hun overig scheepsbedrijfsafval af te kunnen geven. Voor de milieustraatjes langs de Vlaamse waterwegen zal er een overgangstermijn lopen tot eind februari 2021.

De afvalstoffen waarvoor betaald moet worden, zijn verf- en solventhoudend scheepsafval, grofvuil en huishoudelijk vergelijkbaar restafval.

De overige scheepsbedrijfsafvalstoffen die gesorteerd worden voor recycling, waaronder papier, karton, glas en hout, blijven gratis. Want, schrijven Havenbedrijf Antwerpen en De Vlaamse Waterweg in de bekendmaking, “door een goede sortering en scheiding van de diverse herbruikbare en recycleerbare scheepsafvalstoffen kunnen de binnenvaartondernemers hun restfracties en bijkomende kosten beperken.”

Tarieven

De tarieven zijn volgens de autoriteiten kostendekkend. Voor verf en oplossingsmiddelen betaalt men 1,20 euro per kilo. Voor grofvuil 25 euro per m³. En voor met huishoudelijk vergelijkbaar restafval 2,50 euro per vuilniszak van 60 liter.

“Met de invoering van deze afvaltarieven schakelen we samen met de binnenvaart een niveau hoger naar een duurzamer afval- en materialenbeheer waarbij we de scheepsafvalstoffen maximaal nuttig willen toepassen richting een circulaire economie.” Aldus Havenbedrijf Antwerpen en De Vlaamse Waterweg.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -