- Advertentie -
- Advertentie -

Revolutie

- Advertentie -

Delen

Verduurzaming, vergroening, klimaatneutraal en emissievrij, elektrische aandrijving of op waterstof? Wat een geitenwollensokkensamenleving is dit eigenlijk geworden. Dat was toch pak hem beet dertig jaar geleden ondenkbaar. Toen waren we veel nuchterder. Het klimaat besprak je hooguit als je het over je vakantiebestemming had (Zweden of toch maar Italië?), een sigaretje rokend bij de koffiemachine. Dat waren nog eens tijden. De Koude Oorlog was net overgewaaid en er gingen stemmen op om de geschiedenisboekjes maar dicht te slaan. Het was afgelopen. En ze leefden nog lang en gelukkig. 

Ergens is dat nog waar ook. Mensen zijn tegenwoordig gemiddeld veel ouder als ze sterven en Nederland staat vaak samen met de Scandinavische landen en Zwitserland in het lijstje van de landen met de gelukkigste mensen. Maar er wordt nog steeds bijna dagelijks geschiedenis geschreven. Dan hebben we het even niet over de persoonlijke miskleunen van premier Rutte of die van het hele kabinet dat braaf aan het handje van het Outbreak Management Team duizenden ondernemers in de vernieling rijdt. Over een jaar of twintig zal in de geschiedenisboekjes staan dat het coronabeleid veel te moeilijk was voor politici om inhoudelijk verantwoording over af te leggen.

In grote lijnen heeft de geschiedenis in dertig jaar enorme sprongen gemaakt, juist op het gebied van de geitenwollensokken. Je kan namelijk zeggen wat je wilt (en dat is gelukkig inderdaad nog steeds het geval) maar we zijn ons collectief super­bewust geworden van de noodzaak van een schoner milieu én van het voorkomen van klimaatverandering (dat zijn twee verschillende zaken, wat met name politici veel te moeilijk vinden en nogal eens door elkaar halen als ze het hebben over klimaatneutraal of emissieloos varen). 

Je kunt rustig spreken van een revolutie. Eigenlijk zijn de veranderingen niet bij te benen. Als je in 1991 een nieuw schip kocht, werd je – net als nu, sommige dingen veranderen niet – verondersteld dertig jaar in de toekomst te kunnen kijken omdat je een beetje hypotheek nodig had voor je investering. Door de ongelooflijke blunders van de banken een jaar of twaalf geleden zijn ze (de banken) daar ook nog eens veel strenger bij geworden. Als de recente geschiedenis ons iets heeft geleerd, is het wel dat je zeker geen dertig jaar in de toekomst kan kijken. 

Tenslotte: in de openingszin staat opzettelijk een foutje, want met name politici drukken zich zo uit. Wie op basis van waterstof wordt voortgestuwd, vaart elektrisch, alleen wordt de waterstof gebruikt als vloei­bare opslag van energie in plaats van een batterij. Tja, je moet politici niet vragen naar de inhoud. Veel te moeilijk.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -