- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsReddingsbrug kan levens redden

Reddingsbrug kan levens redden

- Advertentie -

Delen

De hoge beschoeiing bij een kanaal betekent vaak een onoverkomelijk obstakel om uit het water te komen. Voor de gemeente Hoogeveen bedacht Aalko Everhardus Metaalbewerking uit diezelfde plaats een simpele, goedkope, maar zeker doeltreffende oplossing: de reddingsbrug.

 

Aalko Everhardus op de aan de waterkant verankerde reddingsbrug.

Hoogeveensche Vaart
Aalko Everhardus: “De gemeente Hoogeveen werd geconfronteerd met raadsvragen over onveilige beschoeiingen langs de Hoogeveensche Vaart. Het probleem was dat als iemand ongewild in het kanaal terecht komt, hij of zij er onmogelijk op eigen kracht uit kan komen. De reddingsbrug die ik er met mijn bedrijf voor bedacht heb, bestaat uit een constructie met twee oplopende stalen loopplanken met gripplaattreden, die gedeeltelijk in het water hangt. Hierdoor kan een mens of dier onder water grip krijgen onder zijn voeten of poten en via de stalen loopplanken omhoog lopen. De hele constructie hangt verankerd aan de rand van de beschoeiing en is in hoogte verstelbaar.”
Inmiddels zijn er in de Hoogeveensche Vaart, op een onderlinge afstand van 150 meter, al 34 van deze reddingsbruggen geplaatst. Het ontwerp is ter bescherming geregistreerd.

Kostenbesparend
“Voor veel gemeentes met hoge waterkanten, die met ditzelfde probleem kampen, is dit een zeer kostenbesparende oplossing,” vertelt Aalko Everhardus. “Een kostbare aanpassing van de beschoeiing kan immers achterwege blijven. Er hoeft slechts een aantal reddingsbruggen langs de waterkant geplaatst te worden en de veiligheid is gewaarborgd. En bedenk eens wat het kost als reddingsdiensten en brandweer uit moeten rukken om weer eens een onbedoeld te water geraakte persoon of dier te redden. Deze kunnen nu, middels deze reddingsbrug, zelf op de kant komen!”

 

De thermisch verzinkte stalen reddingsbrug.

De constructies zijn gemaakt van staal en daarna thermisch verzinkt, zodat ze onderhoudsvrij zijn. De gemeente Hoogeveen is in ieder geval uiterst tevreden met de uitvinding van Aalko Everhardus. Ook de provincie Drenthe heeft als beheerder van de openbare wateren op provinciaal niveau belangstelling voor deze doeltreffende oplossing. Die zou ze mogelijk willen toepassen voor onder andere het Meppeler Diep en de Drentse Hoofdvaart in Smilde.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -