- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsReddingsactie voor Batavia

Reddingsactie voor Batavia

- Advertentie -

Delen

“Maak een mooie comfortstoel voor de oude dame, vergeet de stuurlast niet, bescherm haar tegen de regen.” Die woorden sprak de oude scheepsbouwmeester Willem Vos zaterdag 29 juni tijdens de kick-off van de campagne ‘Breng de Batavia aan Land’, die het nagebouwde VOC-schip in Lelystad moet redden van de ondergang.

Want het gaat niet goed met de Batavia, die met haar 25 jaar een bejaarde dame is. Jan Vriezen, directeur van Batavialand, verwoordt het kort en bondig: “Rot en schimmel moet een halt worden toegeroepen.”

Het tij kan alleen gekeerd worden door het schip definitief aan land te brengen en het te beschermen tegen hemelwater. Daarmee wordt voor een duurzame oplossing gekozen en zal de Batavia een toekomst krijgen, zo is de bedoeling.

Er is een miljoen euro nodig

Willem Vos herinnerde aan de start van het bijzondere project. Het bouwen aan de Batavia was een familiegebeuren. Zijn vrouw Mada, zoon Jan en dochter Heleen gingen samen met hem de uitdaging aan. Nu moedigt Vos de mensen aan die de Batavia willen redden en adviseert hij hen. Hij hoopt dat voldoende geld bijeen wordt gebracht zodat de Batavia aan land komt.

Een miljoen euro is er nodig. Ongeveer drie ton is al binnen, mede dankzij de provincie Flevoland. Ed Rentenaar, wethouder van de gemeente Lelystad, onderschrijft het belang van de Batavia voor Lelystad en de provincie.

Ed Rentenaar, Jan Vriezen en Willem Vos.

Sociaal monument

Het schip is een sociaal monument: meer dan 1.200 mensen hebben eraan meegewerkt. Sinds 1985 hebben meer dan 1.000 deelnemers op de Bataviawerf een scholingstraject gevolgd en een vak geleerd. Vele vrijwilligers uit de stad en de regio werken mee aan de instandhouding van het schip.

Ed Rentenaar: “De Batavia op het land zal een geweldige landmark zijn met een grote aantrekkingskracht voor dit hele gebied, dat met de naam Bataviakwartier vernoemd is naar het schip.”

Kanonschoten

Twee kanonschoten en een lied van het shantykoor Kantje boord gaven 29 juni het startsein voor de campagne. Eind dit jaar hoopt Batavialand het beoogde bedrag binnen te hebben. Particulieren, fondsen en bedrijfsleven worden benaderd. Er wordt alles op alles gezet. Jan Vriezen: “Samen gaat het ons lukken!”

foto’s: Batavialand

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -