Recordpoging sleepboten gaat door

0

Dit weekend trok Vereniging De Binnenvaart haar medewerking aan de poging om het wereldrecord Grootste Vloot Sleepboten te verbreken, in. De recordpoging, een initiatief van de Stichting Sint-Jobshaven, vindt aanstaande zaterdag (4 september) in Rotterdam plaats tijdens de Wereldhavendagen en gaat desondanks door.

Vereniging De Binnenvaart is houder van het huidige record: in 2007 voeren tijdens Vaart in Dordt ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de duwvaart in West-Europa 148 boten in kiellinie. Ook al stond dat record op het spel, toch werkte het bestuur mee aan de poging van Sint-Jobshaven. Maar nu is het standpunt gewijzigd. “Er kan geen sprake meer zijn van een aanval op ons wereldrecord”, stelt voorzitter Ad Schroot in een persbericht. “Ons record staat ingeschreven als ‘Largest flotilla of Tugboats’. De juiste uitvoering hiervan is dat de vaartuigen op het moment van opname in kiellinie, kort achter elkaar op stroom liggen dan wel varen.”

Voorwaarden
Bij de recordpoging van komende zaterdag is het niet de bedoeling dat de deelnemende boten in kiellinie varen. Volgens de huidige voorwaarden van Guinness World Records hoeft dat ook niet, zegt voorzitter Mark Vogt. “De voorwaarden waar Vereniging De Binnenvaart op doelt, golden toen maar nu niet meer.”
Een ander bezwaar van Vereniging De Binnenvaart is dat de Nieuwe Maas wegens het evenement gestremd zou worden voor de binnenvaart. In een reactie stelt het bestuur van Stichting Sint-Jobs­haven op zijn site: ”We willen elke binnenvaartschipper geruststellen dat er louter sprake is van stremming aan de zuidzijde Nieuwe Maas vanaf het 3e Katendrechtse hoofd tot aan de Erasmusbrug. De noordzijde blijft te allen tijden gewoon open voor regulier verkeer.”
In het bericht aan de scheepvaart spreekt Havenbedrijf Rotterdam van “scheepvaartregulatie”, niet van stremming.

Aanleiding voor de recordpoging is dat de Sint-Jobshaven honderd jaar geleden werd gegraven. (foto Stichting Sint-Jobshaven)

100 jaar Sint-Jobshaven
De organisatoren gaan door met de voorbereidingen. De recordpoging is bedoeld als viering van het 100-j­arig bestaan van de Sint-Jobshaven. “We zitten om en nabij de honderd schepen en hebben er dus nog vijftig nodig”, aldus Vogt. “Inschrijven kan nog steeds.” Aanmelden kan via de website.
“Onze insteek is altijd die van een grote gezamenlijke actie geweest, en dat weet iedereen ook. We willen er gewoon een mooie dag van maken zaterdag 4 september. Vanzelfsprekend is iedere deelnemer ook welkom op het feest zaterdagavond op de zeesleper Holland en de loodsboot Castor, die dan in onze haven liggen.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.