Recordoverslag in Elbe-havens, maar binnenvaart neemt af

0
De TrailerPort in Dresden zit aan de top van zijn capaciteit. Daarom komt er een tweede bij. (foto SBO)

Hoewel de Elbe vorig jaar goed bevaarbaar was, is het vervoer per binnenvaart sterk gedaald. Toch was sprake van een recordoverslag in de Saksische binnenhavens aan de Boven-Elbe, maar dat was vooral aan het spoor te danken.

De binnenhavens van havenverbond SBO sloegen in totaal 3,16 miljoen ton over. Dat is het beste resultaat sinds 1990 en bijna 20 procent meer dan in 2020.

Gunstige waterstanden

Door de gunstige waterstanden op de Elbe konden in de havens van Dresden en Lovosice (Tsjechië) veel zware goederen op binnenschepen worden overgeslagen. Bijvoorbeeld motoren en transformators.

Toch is de totale binnenvaartoverslag met ongeveer een derde gekrompen tot 77.000 ton. De binnenvaart had volgens SBO veel last van verschuivingen in logistieke ketens als gevolg van de coronapandemie. Zo was er nauwelijks nog vraag naar schepen voor het vervoer van bulk en stukgoed.

Tweede trailerhaven

Het spoorvervoer in de Elbe-havens groeide met zo’n 66 procent naar 1,26 miljoen ton. Vooral de TrailerPort in de Alberthaven in Dresden speelde hierin een rol van betekenis. In 2021 zijn daar meer dan 24.000 trailers met een totaal volume van 500.000 ton op het spoor gezet.

De trailertreinen worden uitgebaat door een Oostenrijks transportbedrijf. In de loop van het jaar komen er meer spoorverbindingen bij. Daarom gaat SBO in de haven van Dresden nog een tweede TrailerPort bouwen.

Minder containers

In de containerhaven Riesa werd 31.703 TEU overgeslagen. Dat was 13 procent minder dan in 2020. De containers worden twee keer per week per binnenschip en vijf keer per week via het spoor tussen Riesa en de havens Hamburg/Bremerhaven vervoerd.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.