Prinses Beatrixsluizen: schutten op zonne-energie

2
(illustratie Rijkswaterstaat)

In opdracht van Rijkswaterstaat start aanneemcombinatie Sas van Vreeswijk met de aanleg van een zonnepanelenpark op het complex van de Prinses Beatrixsluizen. De energie die de sluizen in Nieuwegein nodig hebben, wordt straks volledig opgewekt door de zonnepanelen.

De aanleg begint op 17 augustus en duurt naar verwachting tot 3 november. De aannemer monteert 800 zonnepanelen in een verdiepte bak ten oosten van de nieuwe 3e sluiskolk. Het cultuurhistorische aanzicht van de sluis blijft zo behouden: door de verdiepte ligging vallen de panelen niet op.

Energieneutraal

De zonnepanelen voorzien het sluizencomplex van alle benodigde stroom: 330.000 kWh per jaar. Daardoor worden de sluizen in Nieuwegein geheel energieneutraal. Dat past in de duurzaamheidsambities van Rijkswaterstaat, dat in 2030 energieneutraal wil werken. Ook bij de aanleg van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluizen waren duurzame keuzes gemaakt.

Doordat alle werkzaamheden op het land plaatsvinden, heeft de scheepvaart geen hinder van de werkzaamheden.

 

 

Article bottom ad

2 reacties

  1. En nu maar hopen dat er een `back-up` is , in de vorm van een oude vertrouwde diesel-generator!( Is ook duurzamer, want die diesel gaat langer mee dan zonnepanelen!)

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.