- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPortbase en RPIS testen ‘digitale corridor’

Portbase en RPIS testen ‘digitale corridor’

- Advertentie -

Delen

De port-community-systemen Portbase en RPIS zijn een samenwerking gestart om hun systemen digitaal met elkaar te verbinden. Het doel hiervan is om de gegevensstroom tussen de Nederlandse zeehavens en de binnenhavens aan de Rijn te verbeteren. Havenbedrijf Rotterdam, duisport en Port of Switzerland ondersteunen het project als aandeelhouders en treden op als ambassadeurs.

Door de port-community-systemen van Portbase en RPIS (RiverPorts Planning and Information System) van RheinPorts aan elkaar te koppelen, willen de initiatiefnemers de efficiëntie en transparantie in de logistieke ketens verbeteren; van de zeehavens tot in het achterland.

Data-uitwisseling

“De naadloze uitwisseling van gegevens maakt het mogelijk om import- en exportprocessen te optimaliseren, de planning te verbeteren en het delen van informatie met stakeholders te vereenvoudigen”, schrijven ze in het persbericht waarmee ze de samenwerking bekendmaken. “Dit helpt de complexiteit van de data-uitwisseling in de logistieke keten te verminderen en biedt zo toegevoegde waarde aan rederijen, terminals, havenautoriteiten, verladers en andere betrokken partners.”

In 2022 tekenden de drie havens al een intentieverklaring. De start van de testfase is het eerste concrete uitvloeisel.

Snel opschalen

In het ontwikkelen van de digitale verbinding is volgens de havens een belangrijke rol weggelegd voor het logistieke bedrijfsleven. “Een belangrijke partner in de testfase is Danser Group. Zij ondersteunen de eerste stappen van het initiatief.” Op basis van de ervaringen uit de testfase worden later met andere gebruikers meer cases opgezet.

Het uiteindelijke doel is om een ‘digitale corridor’ te creëren. “Dit zorgt voor een probleemloze en veilige gegevensuitwisseling, minder complexiteit en meer efficiëntie voor de binnenvaart en de havenautoriteiten.”

De betrokken partijen willen dat het initiatief zo snel mogelijk voordelen oplevert voor de logistieke gemeenschap. De testfase loopt tot eind 2024, zodat de eerste opschaling in 2025 kan plaatsvinden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -