- Advertentie -
- Advertentie -

Plagen

- Advertentie -

Delen

In deze donkere dagen voor de zomer is er gelukkig één persoon die elke morgen bij het ontbijt als ik de krant lees me tenminste een glimlach ontlokt. The Guardian omschrijft hem als een woedende, verongelijkte kleuter, al is hij 73 en de president van het nog steeds machtigste land ter wereld.

Veel meer dan glimlachen en je schouders ophalen kun je toch niet doen als je ziet hoe hij een beetje zielig schuldigen zoekt voor de tienduizenden die in zijn land liggen te sterven. Ik heb hem nog niet over de Chinese 5G-netwerken gehoord, maar waarschijnlijk zal hij die complottheorie ook meteen aanhangen als hij ervan hoort. Als het onwaarschijnlijk, bizar en onzinnig is, zal het wel kloppen. Het idee is dat de Chinese en Nederlandse overheden proberen controle over mensen te krijgen door via het 5G-netwerk een virus te verspreiden. Dat is heel logisch, althans voor deze zendmastactivisten; dat zijn mensen die zendmasten in brand steken. Het roeptoeteren dat vaccinatie slecht voor je is, valt zo’n beetje in diezelfde categorie. Zou me niet verbazen als deze zelfde lui denken dat de aarde plat is en de klimaatverandering is opgezet om mensen bang te maken (o ja, de landing op de maan was in scène gezet, ergens op die platte aarde).

Minder meelijwekkend en veel interessanter is de mening van de Amerikaanse natuuronderzoeker en schrijver David Quammen. Hij waarschuwde in een boek in 2012 voor een pandemie wanneer op een Chinese markt een virus overspringt van een vleermuis op een mens. Hij vertelt daarin ook over het nut van virussen als diersoorten die door omstandigheden plotseling heel talrijk zijn en een plaag worden voor flora en fauna, worden uitgedund door virussen. Ik ken een diersoort die de laatste eeuwen explosief is gegroeid en die een ernstige plaag is voor de rest van de natuur.

De mens is echter heel slim en heeft technieken waar virussen nog nooit van hebben gehoord. Dus dat virus overwinnen we wel. Daarom volkomen terecht dat bijvoorbeeld het Rotterdams Havenbedrijf gewoon doorgaat met de voorgenomen investeringen. Havenvisie 2030 wordt dan gewoon Havenvisie 2040. Economisch worstelen we ons ook wel weer boven water, al zal het voor sommigen (te) lang duren.

Je moet zo’n pandemie natuurlijk wel serieus nemen. Ik begrijp bijvoorbeeld de worsteling van de regering om mondkapjes te verplichten, zo kort na het burkaverbod. Ik schrijf dit stukje overigens wel met een mondkapje voor. Dan zie je me niet glimlachen. Maar eerlijk gezegd draag ik dat kapje omdat ik er dan beter uitzie.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -