- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekOp koersPersoneelstekort: onmogelijke opgave of nieuwe mindset?

Personeelstekort: onmogelijke opgave of nieuwe mindset?

- Advertentie -

Delen

In deze rubriek belicht Koninklijke Binnenvaart Nederland actuele onderwerpen uit de sector.

We kunnen wel stellen dat 2022 het jaar was van het personeelstekort en ook in 2023 blijft het krap. Ondernemers kwalificeren personeelstekort als de grootste belemmering in hun bedrijfsvoering. Ook de binnenvaartsector kampt met een tekort aan
(gekwalificeerd) personeel. Ondanks de inspanningen van verschillende organisaties zien we toch een lichte afname van de instroom via de beroepsopleidingen. Daarnaast zien we ook uitstroom van beroepsbeoefenaars.

De komende jaren moeten ontzettend veel arbeidsplaatsen ingevuld worden en dat vraagt om een nieuwe en ruimdenkende visie op de instroom en wellicht een stukje zelfreflectie ten behoeve van behoud. Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) denkt graag met u mee.

Nieuwe generatie, nieuwe mentaliteit

De binnenvaartsector staat de komen­de jaren voor een aantal fundamentele veranderingen. Ontwikkeling van de vloot en in de structuur van ondernemingen door vergroening, digitalisering, innovaties, maatschappelijk verantwoord ondernemen en meer. Bij deze ontwikkelingen past een nieuwe generatie.

Laten we die nieuwe generatie onder­nemers en werknemers niet ontmoedigen, maar uitnodigen om hun stempel te drukken. Wat KBN betreft omarmen we de leergierige sponzen en gaan we collectief de uitdaging aan om de benodigde ‘omgeving’ te faciliteren, zodat er groei en bloei kan plaatsvinden. Een nieuwe tijdgeest dient zich aan die niet gericht is op het behouden van wat was, maar gericht is op het creëren van een (betere) toekomst.

De komende jaren zullen daarom interessant zijn. We moeten ons richten op quickwins via de zij-instroom, maar tevens een duurzame visie hanteren op de instroom, beginnend bij de jeugd. Focus van de dienstverlening vanuit de branchevereniging komt daarmee te liggen op kennis, ontwikkeling, diversiteit en profilering van de prachtige sector binnenvaart. KBN gaat de uitdaging van deze opgave graag aan!

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -