Oproep: wie weet meer over Rijnschipperspas of Twee Gebroeders?

0

We roepen de hulp in van onze lezers om Ad van den Herik uit Bodegraven te helpen. Hij heeft twee vragen: over de Rijnschipperspas die in de eerste helft van de vorige eeuw werd uitgegeven en over het schip Twee Gebroeders, dat zijn overgrootvader in 1909 liet bouwen.

Hij licht de vragen zelf toe:

Waarom werden Rijnschipperspassen uitgegeven?
Van mijn oma Pietertje van den Herik-Prins (1890-1956) heb ik nog een zogenaamde Rijnschipperspas. Die is uitgegeven op 25 september 1925. Waarom werden deze uitgegeven? Waarom geen gewoon paspoort? Kunt u meer informatie geven over de achtergrond enzovoort? Of vertellen waar ik daarover meer informatie kan vinden?

Bestaat de Twee Gebroeders nog?
Mijn overgrootvader Jan van den Herik (1847-1918) heeft in 1909 een binnenvaartschip laten bouwen op de al lang verdwenen Sliedrechtse scheepswerf Lomeijer en Meijer. Het schip heette Twee Gebroeders en hij heeft het in 1918 verkocht. Daar heb ik een notariële akte van. Ook heb een meetbrief uit die tijd. De koper heeft het schip weer verkocht aan een Belg.
Via verschillende instanties heb ik pogingen ondernomen om erachter te komen of het schip nog ergens ronddobbert. Of dat er überhaupt een foto is. Wie weet wat er van het schip is geworden en of het nog bestaat?

Heeft u informatie voor meneer Van den Herik? Reageer hieronder of mail naar [email protected]

Ad van den Herik,
Bodegraven

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.