Stel je krijgt bezoek van je achterkleinkind, zoals een geest uit Charles Dickens’ Christmas Carrol die de vrekkige rijkaard Ebenezer Scrooge bezoekt en tot inkeer brengt. Het achterkleinkind slaat je om de oren omdat jij één van de veroorzakers bent van het vreselijke klimaat waarin het (hij of zij bestaan dan niet meer) moet leven. Opa, wat heb je me nu geflikt? Probeer je ons te foppen met je bijmengen van biodiesel? Wil je net doen alsof je daarmee de wereld leefbaarder maakt? Wie hield je eigenlijk voor de gek? Jezelf?
Om je maar meteen uit deze nachtmerrie te verlossen: zo gaat het niet. Ga jezelf maar na. Heb je ooit je grootouders verantwoordelijk gehouden voor de overvolle, verwarrende, chaotische, verdeelde, gewelddadige wereld die ze jou hebben nagelaten? Het komt gewoon niet in je op. Het is een rare fabel dat we iets aan de wereld moeten doen voor onze kleinkinderen. Als je de wereld beter wilt maken, dan is dat zonder meer een goede zaak, maar voor je achterkleinkinderen maakt dat helemaal niks uit. Die bekijken de wereld zoals hij is. Er is geen andere aardbol beschikbaar dan die waar je op leeft. Het is niet zo praktisch om je grootouders voor de toestand van die bol aansprakelijk te stellen. Wil je een schadevergoeding eisen? Succes daarmee.
Maar hé, hoezo biobrandstof? Is het gebruik ervan klimaatneutraal? Dus worden er geen broeikasgassen aan de atmosfeer toegevoegd? Zo mooi is het niet. Op de eerste plaats moeten de planten groeien om die brandstof te laten groeien. Daarvoor wordt kunstmest gebruikt en het gebruik van kunstmest creëert distikstofoxide (N2O), beter bekend als lachgas. Dat klinkt leuker dan het is. Het is een 360 keer zo sterk broeikasgas als ons vertrouwde CO2.
Vervolgens moeten die plantjes worden verwerkt en vervoerd naar de verwerkers. Dat gebeurt doorgaans met behulp van fossiele brandstof. Om te groeien, halen plantjes CO2 uit de lucht. Dat is precies evenveel CO2 als wat je uiteindelijk weer uitstoot als je die biobrandstof gebruikt. Dus het zou neutraal zijn als er verder niks hoefde te gebeuren.
Wat het ministerie wil, is voldoen aan de Europese eis tot 6 procent reductie van de uitstoot van CO2. Verplichten tot bijmengen van biobrandstof doet vermoeden dat je eigenlijk geen schonere wereld wilt, maar gewoon geen gezeur over die 6 procent. Met biobrandstof blijft de uitstoot hetzelfde als met fossiele brandstof, behalve dat de brandstof een andere – maar lang niet altijd schonere – oorsprong heeft. Kijk liever naar serieuze kansen om wat minder schadelijke brandstof te gebruiken waarbij duurzaam ook echt duurzaam betekent en niet een excuus om verder niets te hoeven doen. Kom op, opa.