- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOok schade aan Stuw Lith!

Ook schade aan Stuw Lith!

- Advertentie -

Delen

Nadat eerder van de week Stuw Borgharen al schade opliep, meldde Rijkswaterstaat op vrijdag 17 november ook te maken met problemen bij Stuw Lith, verderop op de Maas. “Eén van de schuiven van de stuw kunnen we op dit moment niet gebruiken”, maakt de vaarbeheerder bekend.

Dat komt doordat een onderdeel ervan, het wielstel, niet goed functioneert. Reparatie is, net als in Borgharen, pas mogelijk na de hoogwaterperiode.

Waterstand verlaagd

In verband met de storing heeft Rijkswaterstaat de waterstand in het stuwpand Grave, het deel van de Maas tussen Lith en Grave, afgelopen week verlaagd met ongeveer 40 centimeter. Zaterdag 18 november is de waterstand verder verlaagd: van 4.50m +NAP naar 4.20m +NAP. “Dit zorgt ervoor dat er minder druk op de stuw komt te staan”, legt Rijkswaterstaat uit. “Dit is nodig om de bodembescherming achter de stuw minder te belasten. Daarnaast zullen we de stuw eerder weghalen (trekken) dan gewoonlijk omdat we 2 in plaats van 3 openingen beschikbaar hebben voor de waterafvoer.”

Verplicht schutten

De scheepvaart heeft volgens Rijkswaterstaat geen last van de verlagingen van het waterpeil. “Echter, normaalgesproken varen de schippers over de stuw als deze gestreken is. Dat kan nu niet. Zij moeten gebruik blijven maken van de sluizen.”

De stuw zal in deze situatie gestreken worden bij een afvoer van ongeveer 900 m3/s. Dit is normaal gesproken bij een afvoer van ongeveer 1.200 m3/s.

Het herstel van de schuif zal na de hoogwaterperiode plaatsvinden. Deze periode duurt normaal gesproken tot april 2024.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -