Ook Krimpen heeft nu wifi voor binnenvaart

0

In oktober 2013 verzocht Bert Luijendijk, gemeenteraadslid voor de lokale partij Stem van Krimpen het vorige college van B&W van Krimpen aan den IJssel om aanleg van wifi voor de binnenvaart mogelijk te maken. Twee jaar later is het zo ver.

Op maandag 9 november is de wifi-erbinding voor de binnenvaart in de Sliksloot officieel in de lucht gegaan. De symbolische handeling werd door Luijendijk samen met wethouder Gerrit Boudesteijn (onder andere havenzaken) verricht nabij een wifi-mast aan de Poldersedijk, gelegen langs de Sliksloot in Krimpen aan den IJssel.

‘Ik ben zeer blij dat het nu toch gelukt is om deze draadloze verbinding voor de binnenvaart tot stand te brengen, waardoor het schippers mogelijk wordt gemaakt om onbeperkt toegang te hebben tot het internet’, aldus de initiatiefnemer.

 

BinnenvaartNet

Luijendijk had zelf, in juni 2013, als vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens uit handen van minister Melanie Schultz van Haegen op het Schuttevaer-congres in Sliedrecht het eerste wifikastje van BinnenvaartNet in ontvangst.

‘Inmiddels zijn met geld van het ministerie in tientallen binnenvaarthavens wifi-hotspots gerealiseerd. Krimpen aan den IJssel kan als thuishaven voor de binnenvaart en mijn woonplaats natuurlijk niet achterblijven’, zo benadrukt Luijendijk zijn inspanningen als gemeenteraadslid van Stem van Krimpen, de partij die hij in 2008 oprichtte.

 

Aantrekkelijker

In de Sliksloot is ruimte voor ongeveer 15 binnenvaartschepen, die naast  walstroom nu ook kunnen beschikken over wifi. ‘Betrouwbare datacommunicatie op binnenvaartschepen wordt van steeds groter belang. Wifi biedt voordelen voor het uitwisselen van elektronische informatie, downloaden van grote databestanden en updaten van software op afstand. Het biedt een breedbandige en laagdrempelige internettoegang en is er sprake van een gekoppeld netwerk van wifi-hotspots op ligplaatsen in binnenhavens.’

Luijendijk vervolgt: ‘De realisatie van deze voorziening in onze haven wordt gedekt door de hiervoor beschikbare financiering vanuit het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Exploitatie, beheer en onderhoud zijn in handen van de Stichting Binnenvaart Netwerkdiensten. Het zal  de aantrekkelijkheid van de haven zeker verbeteren en het gebruik ervan positief beïnvloeden en dat past in het gewenste beleid.’

 

Vlnr: Bert Luijendijk, Nico Stam (voorzitter Koninklijke BLN-SChuttevaer afdeling Ouderkerk), Gerrit Boudesteijn en havenmeester Peter Hazenbroek. (foto Ster van Krimpen)
Vlnr: Bert Luijendijk, Nico Stam (voorzitter Koninklijke BLN-SChuttevaer afdeling Ouderkerk), Gerrit Boudesteijn en havenmeester Peter Hazenbroek. (foto Stem van Krimpen)
Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.