- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOM in hoger beroep, wil beroepsverbod wegens dodelijk giekongeluk

OM in hoger beroep, wil beroepsverbod wegens dodelijk giekongeluk

- Advertentie -

Delen

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de straf voor de schipper van het zeilschip Risico. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde hem op 14 december vanwege dood door schuld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Dat vindt het OM niet voldoende.

Op 31 augustus 2022 brak tijdens een zeiltocht de giek van het historische zeilschip, waardoor een 12-jarig meisje uit Den Haag om het leven kwam. Dat kon volgens de rechter gebeuren doordat de giek van het schip zich in een slechte staat bevond. Er werd houtrot geconstateerd.

De rechtbank gaf aan dat de verdachte “als schipper van een zeilschip waarop mensen vervoerd worden een zeer grote verantwoordelijkheid heeft. Hij heeft nagelaten de giek voldoende te controleren en het schip tijdig te laten keuren. Verdachte is toch met het schip gaan varen, terwijl dat vanwege de verlopen keuring niet mocht.”

“Ernstige schuld”

Het OM had een gevangenisstraf van zes maanden en een beroepsverbod van tweeënhalf jaar geëist. De officier van justitie heeft twee redenen om in hoger beroep te gaan.

Ten eerste gaat het om het beoordelen van de mate van schuld van de schipper. Het OM vindt dat er sprake is van ernstige schuld, waardoor de straf hoger zou moeten uitvallen. De rechtbank vond dat de schipper “aanmerkelijk nalatig” is geweest, waardoor de opgelegde straf lager is dan de strafeis van het OM. Ook gaat het OM in hoger beroep omdat het vindt dat er een beroepsverbod had moeten worden opgelegd.

De zaak wordt in hoger beroep behandeld door het gerechtshof in Leeuwarden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -