Op 1 januari start nieuwe subsidieronde Verduurzaming Binnenvaartschepen

0
(illustratie Thomas Renz)

Sinds begin 2021 stelt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in totaal 76,7 miljoen euro beschikbaar voor aanschaf van een SCR-katalysator of een schonere motor. De subsidieregeling is hoofdzakelijk gericht op reductie van CO2, NOx (stikstof) en fijnstof. Op 1 januari komen de budgetten voor 2022 vrij.

De subsidie bedraagt maximaal 40 procent van de investeringskosten. Maar voor middelgrote en kleine ondernemingen kan dit verhoogd worden naar 50 respectievelijk 60 procent. Het maximaal uit te keren bedrag per aanvraag is 200.000 euro.

Subsidie

Scheepseigenaren kunnen subsidie krijgen voor aanschaf en inbouw van:
– een SCR-katalysator
– een Stage V-gecertificeerde motor
– een elektrische aandrijflijn

Maatregelen tegen geluidsemissies komen ook in aanmerking als die rechtstreeks samenhangen met één van bovenstaande investeringen. Voor SCR-katalysatoren is in 2021 nog subsidiegeld beschikbaar. Voor motoren is het budget van 2021 op.

Green Deal

De regeling is in het leven geroepen om twee doelen te behalen. De Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens heeft als einddoel een nagenoeg emissieloze sector in 2050. In 2035 moet de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstof al met 25 tot 50 procent zijn afgenomen.

Uit de Green Deal komt 11,7 miljoen euro om de aanschaf van Stage V- of elektromotoren te stimuleren. Dit deel van de regeling loopt tot 2023. Uit de programmatische aanpak stikstof – een landelijke maatregel – komt 65 miljoen om de toepassing van SCR-katalysatoren te stimuleren. Dit deel loopt tot 2025.

Aanvragen

De budgetten voor 2022 komen vrij op 1 januari om 00.01 uur. Aanvragen kan via de website van RVO Nederland. Bij het verdelen van de subsidiegelden is de volgorde van binnenkomst bepalend.

Het Expertise- en InformatieCentrum Binnenvaart treedt op als vraagbaak. Op de website staan een uitgebreide beschrijving, de tekst van de regeling en een document met vragen en antwoorden. Voor meer informatie over de regeling kan men contact opnemen met Niels Kreukniet van het EICB: 010 798 98 30 of [email protected].

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.