- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe ligplaatsen Waalhaven krijgen pianotrappen

Nieuwe ligplaatsen Waalhaven krijgen pianotrappen

- Advertentie -

Delen

Havenbedrijf Rotterdam gaat aan de Waalhaven Oostzijde in Rotterdam openbare wachtplaatsen voor de binnenvaart vernieuwen. Het gaat om de steigers aan de zuidzijde van Pier 3. Die zijn aan vervanging toe.

Het contract daarvoor is op 12 april ondertekend met De Klerk Werkendam. De nieuwe ligplaatsen zijn in samenwerking met Adviesbureau Arcadis uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de nieuwe ligplaatsen in het voorjaar van 2024 worden opgeleverd.

Pianotrappen

De vijf steigers van de oude ligplaatsen worden vervangen door vier nieuwe afmeervoorzieningen inclusief vier pianotrappen (ook wel diagonale trappen en ‘harmonicatrappen’ genoemd). De pianotrappen zorgen ervoor dat de bemanning altijd veilig van en aan boord kan stappen.

In overleg met de sector besloot Havenbedrijf Rotterdam in 2021 om voortaan in principe voor diagonale trappen te kiezen op ligplaatsen voor de binnenvaart, omdat ze gebruiksvriendelijker en comfortabeler zijn dan verticale trappen. De schuine trappen werden in 2017 voor het eerst toegepast bij de vervanging van steigers in het Calandkanaal.

Overzichtskaart Waalhaven: met rood is de locatie van Pier 3 aangegeven.

Langer dan twaalf uur liggen

Met de nieuwe steigerconfiguratie verwacht Havenbedrijf Rotterdam Pier 3 beter te kunnen benutten als wachtplaatslocatie voor de binnenvaart. Als onderdeel van het project worden de huidige walstroomvoorzieningen vervangen door nieuwe aansluitingen.

“In de toekomstige situatie moet er voor binnenvaartschepen van 86, 110 en 135 meter lengte de mogelijkheid zijn om het schip veilig af te meren en om voor de schipper en bemanning veilig aan land te komen”, aldus Havenbedrijf Rotterdam.

Het gaat om openbare wachtplaatsen. Dit betekent dat de schepen er voor langere tijd – langer dan twaalf uur – mogen liggen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -