- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe Europese lesmaterialen voor binnenvaart zijn klaar

Nieuwe Europese lesmaterialen voor binnenvaart zijn klaar

- Advertentie -

Delen

De nieuwe lesmaterialen voor de binnenvaart, te gebruiken door onderwijs- en opleidingsinstituten, zijn klaar. De afgelopen 3,5 jaar heeft een consortium van vijftien partners daaraan gewerkt.

Dat gebeurde onder de vlag van het project COMPETING. De uitkomst moet competentiegericht en toekomstbestendig onderwijs mogelijk maken voor (aankomende) bemanningsleden in de hele Europese Unie. Het project leverde e-learning-materiaal, cursushandleidingen, een Europees stage handboek, video’s om nieuwe studenten te werven en een systeem voor kwaliteitsborging en kwaliteitscontrole.

Erkend en modern

COMPETING werd gevormd door binnenvaartonderwijs- & trainingsinstituten, brancheorganisaties en vakbonden uit de binnenvaartsector. Het was voor het eerst dat alle belangrijke betrokken partijen op Europees niveau samenwerkten om in heel Europa erkende en moderne curricula en lesmateriaal voor de binnenvaartsector te ontwikkelen.

Daarmee speelden ze in op wijzigingen in de Europese Richtlijn 2397/2017 waarin is vastgelegd wat bemanningsleden moeten weten en kunnen als ze werken op Europese vaarwegen. De richtlijn regelt ook de erkenning van kwalificaties voor varenden op Europees niveau.


Alle projectuitkomsten zijn te downloaden op de websites van COMPETING en EDINNA. Op 13 oktober 2022 organiseert het project een online seminar voor managers en docenten van binnenvaartonderwijs- en opleidingsinstituten. Alle uitkomsten worden tijdens dit seminar gepresenteerd en toegelicht.


Harmonisatie

“Voor de harmonisatie van alle binnenvaartopleidingen en -opleidingen zijn de COMPETING-uitkomsten erg belangrijk”’, zegt Arjen Mintjes. De directeur van Maritieme Academie Holland is voorzitter van EDINNA, het netwerk van Europese onderwijs- en opleidingsinstituten in de binnenvaart. “Ik ben erg blij met al het materiaal dat door het COMPETING-project is geleverd en ik verwacht dat alle EDINNA-leden er gebruik van zullen maken.”

Veiligheid op het water

“Tot nu toe kregen we alleen positieve feedback van managers en docenten van de binnenvaartonderwijs- en trainingsinstituten”, reageert Jan Smallegange, namens STC Group projectmanager van COMPETING. “De materialen zullen hen helpen om hun opleiding te actualiseren en verder te verbeteren. Geharmoniseerd en toekomstbestendig onderwijs draagt niet alleen bij aan de mobiliteit op de Europese arbeidsmarkt, maar ook aan meer veiligheid op de Europese binnenwateren.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -