- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuw certificaat voor als groot vaarbewijs niet vereist is: 'HOTA'

Nieuw certificaat voor als groot vaarbewijs niet vereist is: ‘HOTA’

- Advertentie -

Delen

AquaPlanning, Vaarplezier en STC-KNRM introduceren het ‘Certificaat Schipper HOTA’. Dat is bedoeld voor mensen die voor de uitvoering van hun werk geen groot vaarbewijs nodig hebben, maar wel getraind het water op moeten gaan. De afkorting ‘HOTA’ staat voor hulpverlening, (semi-)overheidstaken, toezicht en aannemerij.

Het certificaat geeft aan dat de bezitter beschikt over kennis van de vaarregels en -omstandigheden. De opleiding voorziet ook in praktijklessen manoeuvreren en veiligheid.

4-daagse training

Medewerkers die voor hun werk het water op moeten, hebben te maken met wetten vanuit de scheepvaart (Binnenvaartwet en Scheepvaartverkeerswet) en met de arbowetgeving. De arbowetgeving schrijft voor dat medewerkers ‘terzake bekwaam’ hun arbeid dienen te verrichten. Gedegen training zorgt volgens de initiatiefnemers voor een flinke terugloop in schadegevallen en de daaraan hangende financiële consequenties.

Voor het Certificaat Schipper HOTA hebben AquaPlanning (onder andere vaar- en marifoontrainingen), Vaarplezier (vaarbewijscursussen) en STC-KNRM (allerlei maritieme en offshore-trainingen) een 4-daagse training ontwikkeld. Die behandelt alle belangrijke aspecten van het veilig verrichten van werkzaamheden op het water. De drie partijen brengen elk hun expertise in.

Minder schade

“Wij denken dat het Certificaat Schipper HOTA voorziet in een behoefte, daar waar het Groot Vaarbewijs niet nodig, maar alleen het Klein Vaarbewijs niet voldoende is. Of soms zelfs volgens de wet niet eens noodzakelijk. Maar de Arbowetgeving is daarin duidelijk, medewerkers moeten ‘terzake kundig’ hun arbeid verrichten.”

“Met deze training is dat geen probleem en zal bovendien de schade aan schepen (en anderen) in behoorlijke mate teruggebracht worden. Dat zijn twee zekerheden die werkgevers enorm zullen aanspreken”, aldus de initiatiefnemers.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Ik heb mijn GVB en Klein Vaarbewijs I-II. Dit nieuwe certificaat is een zoveelste en onzinigste aanvulling die nu commercieel gaat worden benut. Ongevallen komen zelden voor bij deze beroepsgroep waar dit voor bedoeld is. Ze zouden zich beter richten op de pleziervaart.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -