NBKB wil kennisplatform maritieme cluster

0

Bij het maritieme cluster aangesloten organisaties van scheepvaart en scheepsbouw maakten onlangs kenbaar dat ze afhankelijk zijn van Nederlandse overheidsinspecties en pleiten voor een kennisplatform. In de binnenvaart sluit de NBKB zich aan bij dat standpunt.

Officiële scheepskeuringen van binnenschepen – inclusief het verstrekken van het officiële certificaat van onderzoek – worden overgedragen aan marktpartijen. Op grond van dit besluit heeft zich de Stichting Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) die door binnenvaart- en verzekeringssector, samen vertegenwoordigd door de IVR, met een aantal experts werd opgericht, gekwalificeerd om in aanmerking komen voor de taakovername van de droge lading sector inclusief het verstrekken van het officiële certificaat van onderzoek. De officiële taakoverdracht van alle activiteiten in het kader van de officiële inspectie wordt begin 2011 verwacht middels een mandatering. Ook nadien blijft de IVW eindverantwoordelijk voor het verstrekken van het certificaat van onderzoek.
De Stichting NBKB heeft zich op grond van dit besluit in de afgelopen jaren ingezet voor een taakoverdracht waarbij de kwaliteit van de uit te voeren werkzaamheden gewaarborgd is en de efficiency verhoogd zal worden. Ze heeft daarnaast bij de bevoegde bewindspersonen steeds gepleit voor een zorgvuldige besluitvorming en overdracht van taken en de benodigde kwalitatieve waarborgen. Er zijn dertig bij de NBKB aangesloten experts.

Platform
De NBKB stelt: “Wij zijn het met de organisaties die de maritieme cluster vertegenwoordigen eens dat de overheid daarbij ook in de toekomst een essentiële rol speelt en samen met de particuliere instellingen en klassenbureaus haar verantwoordelijkheid dient te nemen. Tegelijkertijd wijzen wij erop dat een dergelijk besluit gepaard zal gaan met een stijging van de kosten voor de sector, omdat de overheid deze taak toekomstig niet meer wil subsidiëren. Het pleidooi voor behoud van het kennisplatform kunnen we alleen ondersteunen, reden waarom de Stichting NBKB deze rol al sinds enkele jaren heeft overgenomen.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.