Wubbo Ockels presenteert ecologisch schip

0


Op 13 augustus wordt het schip Ecolution gedoopt bij de Roeivereniging De Hunze in de stad Groningen door Joos Ockels en Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen. De Ecolution is een stalen schoener ontworpen door Gerard Dijkstra en Wubbo Ockels. De boot is 25,6 meter lang.

Onder leiding van Wubbo Ockels is dit schip ontwikkeld. De bouw is in september 2007 begonnen bij de cascowerf Marvis. De Gemeente Groningen heeft de bouw ondersteund met het aanbieden van een goede werkplek. In 2009 werd begonnen met de installatie en afbouw door het bedrijf No Limit Ships.

Zeilen
De Ecolution levert al zeilend zijn eigen energie. Deze energie wordt opgeslagen in een accubank van 10.000 kilo accu’s (met een energievoorraad van zo’n 300 Kwh). Daarmee kan een periode van 3 week autonomie bereikt worden. Eén dag zeilen kan energie leveren voor 4 á 5 dagen leven. Verbruik van fossiele brandstoffen is niet nodig. De energie wordt gegenereerd met speciaal ontwikkelde propellers, onder de boot.
Het zeilsysteem is revolutionair. Ecolution heeft een zogenaamd Aerorig-systeem waarbij de basisprincipes werden doorontwikkeld naar een zeilsysteem met een uitgebouwd zeil en een instelbare giek-mast hoek. Het Aerorig systeem staat bekend als veilig en speciaal geschikt voor het zeilen van een boot met één of twee personen. De masten en gieken zijn van carbon gemaakt en speciaal ontworpen voor Ecolution.
Het interieur is modern en ontworpen in samenwerking met de mensen van studio Arsenaal van ontwerper Jan de Bouvrie. Ecolution is naast zeilschip ook een woonschip waar gedurende langere tijd heel comfortabel op geleefd kan worden. Er is veel comfort aan boord omdat de filosofie van Wubbo Ockels bij duurzaamheid is: niet minder maar anders !
Er zijn veel nieuwe technieken verwerkt in de Ecolution:
– Camber adaptive propellors – ontwikkeld door Voith
– Aerorig zeilsysteem met een instelbare giek-mast hoek
– Koolstof masten gefabriceerd door Lorima in Frankrijk
– Vloerverwarming (YFL)
– Led-light verlichting (Mast Products)
– Biologisch sewage treatment systeem (HMSA)
– Warmtepompen en warmteopslag (Nathan en Alpha Innotec)
– Luchtverversing en luchtbehandeling (NedAir)
– Bio-dieselmotoren (Yanmar)
– Huishoudelijke apparatuur met hoogste Energie-label en Wasdroger met warmtepomp(Miele)
– Stoomcabine(Cleopatra)
– Recycle douche
– 10.000 kilo aan accu’s (Enersys en Lijnema)
– 2000 kilo warmte opslag
– Intersleeksysteem op onderwaterschip (International Paint nederland bv)
– Meest duurzame vloerbedekking op dit moment door Brandt BV
– Door studenten HanzeHogeschool en Ahrend ontwikkelde navigatiestoel .
Voor de doop wordt een bijzondere fles champagne gebruikt: Mangum Leclerc Briant met twee postzegels ; een van Frankrijk en een van de USA, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het door Eifel gebouwde Vrijheidsbeeld in New York. Beide postzegels zijn op 4 juli 1986 gestempeld.

Kijk voor meer info op www.ecolutions.nl

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.