Sail legt Amsterdam plat

0

Sail Amsterdam 2015 vindt plaats van 19 tot en met 23 augustus. Om het scheepvaartverkeer tijdens het evenement veilig te laten verlopen zijn aanvullende nautische maatregelen getroffen. Zo is er eenrichtingsverkeer op het Noordzeekanaal, zijn er stremmingen, snelheidsbeperkingen en geldt er een aanmeerverbod langs het Noordzeekanaal en op het IJ. De beroepsvaart mag alleen in konvooi varen.

In het verleden was het complete chaos op het water tijdens Sail. Ook nu worden er meer dan 5.000 vaartuigen verwacht. Vandaar dat Havenbedrijf Amsterdam, Waternet, Rijkswaterstaat en de politie een voorlichtingscampagne hebben opgezet: Varen op het IJ? Hou je koppie erbij!. Daarin worden de bijzondere maatregelen tijdens Sail Amsterdam 2015 en algemene regels en tips onder de aandacht gebracht bij mensen die van plan zijn met een boot naar Sail te komen.

Alle maatregelen voor recreatievaart zijn terug te vinden op www.sail.nl. Er is een aparte kaart gemaakt met de nautische informatie. Bovendien zijn de regels samengevat in een folder die wordt verspreid onder de recreatievaart en is een speciale animatie gemaakt.

 

Verplichte vaarrichting

Tijdens de Sail-In parade op woensdag 19 augustus geldt van 10.00 tot 17.00 uur een verplichte vaarrichting van IJmuiden naar Amsterdam op het Noordzeekanaal, het IJ en de IJhaven (Oranjehaven). Het is niet toegestaan tegen deze vaarrichting in te varen, te kruisen of in te halen. De maximumsnelheid tijdens de Sail-In parade is overal 6 kilometer per uur.

Bij de Sail Thank You parade op zondag 23 augustus vanaf 16.00 uur is de verplichte vaarrichting andersom, met de vertrekkende tall ships mee richting IJmuiden. De maximumsnelheid is dan rond de 10 kilometer per uur.

 

(foto Wim Haze)
(foto Wim Haze)

 

Belangrijkste vaarregels:

·       Het is niet toegestaan tegen de vaarrichting in te varen, te kruisen of in te halen
·       De maximale vaarsnelheid in het SAIL-gebied is 6 kilometer per uur
·       Houd stuurboordwal (rechts)
·       Roeien, zeilen en jetskiën, suppen en dergelijke is verboden
·       Niet met alcohol aan het roer
·       Voer de juiste verlichting

 

Tips:

·       Volg aanwijzingen van toezichthouders en verkeersleiders direct op
·       Let op aanwijzingen op de informatieborden
·       Kinderen aan boord, zwemvesten aan
·       Kijk regelmatig achterom, laat je niet verrassen
·       Vaar niet in de dode hoek van een groot schip

 

Stremmingen

Tijdens Sail-activiteiten, zoals wedstrijden in het Sail Experience-gebied, is het IJ ten noorden van het KNSM-eiland gestremd. Het is voor niet-deelnemende schepen verboden dit gebied in te varen.

Van 19 tot en met 22 augustus is het IJ elke avond van 21.30 tot 23.30 uur ter hoogte van het KNSM-eiland gestremd in verband met het afsteken van vuurwerk van 22.30 uur tot 22.45 uur.

De sluizen van IJmuiden zijn op 19 augustus tijdens de Sail-In gestremd voor de overige scheepvaart. Op zondag 23 augustus zijn de sluizen van IJmuiden, met uitzondering van de Zuider- en Kleine sluis, van 19.00 tot 22.00 uur gestremd in verband met het vertrek van de tall ships.

Tijdens de Pieremachocheltocht op vrijdag 21 augustus geldt tussen 13.00 en 17.00 uur eenrichtingsverkeer op de route Westerdok, Korte Prinsengracht, (oversteek Amstel), Nieuwe Prinsengracht, Plantage Muidergracht, Entrepotdok.

 

Verscherpt toegangsbeleid IJhaven

De IJhaven (Oranjehaven) vormt met alle tall ships het nautische middelpunt van het Sail-terrein. Vanwege de capaciteit van die haven geldt er een strikt toegangsbeleid. Om te kunnen handhaven introduceert Sail een controlesysteem op basis van RFID-chiptechniek. De IJhaven is gesloten tijdens het afmeren van de tall ships op 19 augustus en tijdens het vertrek op 23 augustus vanaf 15.00 uur.

Particuliere schepen, mits deze zijn voorzien van een werkende motor en korter dan 15 meter met maximaal 12 opvarenden, hebben gratis toegang tot de IJhaven. Particuliere schepen tot 12 meter met meer dan 12 opvarenden of schepen langer dan 15 meter en korter dan 46 meter met maximaal 40 opvarenden zijn verplicht zich te registreren via Sail.nl. Dit geldt zowel voor toegang tot de IJhaven (Oranjehaven) als voor het meevaren tijdens de Sail-In en de Sail Thank You-parade. Niet-geregistreerde schepen krijgen geen plek in de parade, maar dienen achteraan aan te sluiten. Schepen die langer dan 45,99 zijn, hebben geen toegang tot de IJhaven.

Voor alle boten die een (geldelijke) tegenprestatie vragen aan hun opvarenden geldt dat er via Sail.nl alleen nog accreditatie aangevraagd kan worden voor de Sail-In en Sail Thank You-parade.

 

Boeien

Havenbedrijf Amsterdam heeft een borden- en boeienplan gemaakt om de maatregelen voor Sail kenbaar te maken. Er komt een gele boeienlijn met A1-topteken om het evenementengebied af te bakenen. Het westelijk en het oostelijke gedeelte van het evenementengebied zullen door vier grote gele boeien worden aangegeven. Tijdens SAIL zullen diverse borden geplaatst worden om onder andere de maximumvaarsnelheid en de vaarrichting aan te geven.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.