Nautilus International, de vakbond van zeevaartpersoneel in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zwitserland, wil dat regeringen en de sector meer moeite doen om een einde te maken aan de ‘afloscrisis’ voor zeevarenden als gevolg van Covid-19. Uit internationaal onderzoek blijkt dat bijna 90 procent van de zeevarenden en waterbouwers wereldwijd is getroffen door de pandemie en dat grote aantallen maritieme werknemers de bedrijfstak willen verlaten als dit zo doorgaat.
Nautilus roept regeringen en de sector op samen te werken om nog vóór Kerstmis zoveel mogelijk bemanningsaflossingen mogelijk te maken, mede ook omdat sommige bemanningsleden nu al een tweede Kerst tegemoet gaan, ver weg van huis.
Petitie
Nautilus heeft daarom op 1 december een petitie gelanceerd, waarin regeringen en de Verenigde Naties worden opgeroepen om samen te werken en ervoor te zorgen dat zeevarenden, waterbouwers en offshore-werkers in elk land worden aangewezen als ‘key workers’ en om bemanningsaflossingen waar ook ter wereld mogelijk te maken.
Naar schatting 400.000 maritieme werknemers van over de gehele wereld zitten vast aan boord. Zij moeten blijven werken en kunnen niet worden afgelost. Deze crisis bedreigt volgens Nautilus ook de internationale handel en de maritieme veiligheid.
Uit onderzoek van Nautilus International is gebleken dat bijna 90 procent van de Britse, Nederlandse en Zwitserse maritieme werknemers rechtstreeks is getroffen door deze bemanningsaflossing crisis, hetzij op zee vanwege een gebrek aan aflossingen, hetzij thuis. Velen van die laatste groep zijn daardoor niet in staat tijdig bij hun schip aan boord te komen, met soms ook verlies van hun inkomen en baan.
Stress en vermoeidheid
Nautilus NL-voorzitter Marcel van den Broek: “Dit jaar heeft deze pandemie geleid tot ongekende niveaus van stress, vermoeidheid en veiligheidsproblemen doordat landen hun grenzen sluiten, wat maritieme werknemers in de zeevaart en waterbouw verhindert hun dierbaren te zien.”
“Normaal gesproken herinneren we mensen er in deze tijd van het jaar aan dat met name zeevarenden hen een mooie Kerstmis bezorgen. Immers: ruim 90 procent van al onze kerstinkopen wordt van over zee aangevoerd. Dit jaar roepen we daarom iedereen op om zeevarenden, waterbouwers en alle gestrande maritieme werknemers wereldwijd een mooie kerst thuis te bezorgen.”