Nautictrans bevrijd uit Sluis Eefde

0

Vrijdagmiddag is de Nautictrans uit de sluis bij Eefde gevaren. Het schip zat sinds dinsdag opgesloten in de sluis nadat een sluisdeur naar beneden stortte. Sindsdien is de sluis gestremd.

Afgelopen dagen hebben duikers de sluisdeur, de wanden en de vloer voor en achter de deur geïnspecteerd. Die lijken niet zwaar beschadigd.
Met de informatie over de staat van de sluisdeur besloot Rijkswaterstaat de sluis in werking te stellen, zodat de Nautictrans aan de intacte zijde richting het Twentekanaal de sluis zou kunnen verlaten. Dat kon achterwaarts, wel met behulp van een vaartuig van Rijkswaterstaat.

Als de sluis is leeggepompt kunnen de daadwerkelijke schade en de staat van de sluisdeur en sluisconstructie (wanden, drempel en vloer) worden opgemaakt. Deze informatie is nodig om een beeld te krijgen van de nodige herstelwerkzaamheden. Dan hoopt Rijkswaterstaat ook meer duidelijkheid te kunnen geven over de duur van de herstelwerkzaamheden en de stremming van Sluis Eefde.
Om ook aan de IJsselzijde de kapotte sluisdeur en de drempel te onderzoeken heeft Rijkswaterstaat tussen de neergevallen sluisdeur en de IJssel een afdichtschot geplaatst. Ook de ruimte tussen de sluisdeur en dit schot zal worden droog gepompt.
Rijkswaterstaat en TNO zijn momenteel nog bezig met het onderzoek naar de precieze oorzaak van incident. Ook deze informatie is van belang voor het herstel.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.