- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMuseumwerf Vreeswijk blij met nieuwkomer Alida

Museumwerf Vreeswijk blij met nieuwkomer Alida

- Advertentie -

Delen

De historische haven langs de Prins Hendriklaan in Nieuwegein heeft er weer een schip bij. Het is het bolschip Alida van Heidi Calot en Marco Scholten. 

Eigenaren Heidi Calot en Marco Scholten wonen op de Alida. (foto Museumwerf Vreeswijk)

Na het vertrek van de schepen Theodora en Vriendschap, kwamen plekken vrij in de museumhaven van Museumwerf Vreeswijk. Uit de gegadigden heeft de Schouwcommissie onder ander de Alida gekozen. De commissie hield daarbij rekening met een interessante schepenmix en beoordeelde het historische gehalte.
Met de keuze voor de Alida zijn Marco en Heidi meteen ook nieuwe inwoners van Vreeswijk geworden. De Alida lag voorheen in de Museumhaven van Zutphen. Omdat Heidi voor haar werk op deze regio is aangewezen, bood een plek bij de Museumwerf uitkomst.

Broekschoorsteen
De Alida is een vriendelijk ogend scheepje, gebouwd in 1916 bij de Veendamse scheepswerf Gebroeders Grol, in opdracht van Bert Koekoek. Koekoek moest hiervoor 2.200 gulden betalen. Het schip is 21,50 meter lang en 4,34 meter breed. De mast is flink: 15,50 meter, waaraan ouderwetse katoenen zeilen worden aangeslagen. Het totale zeiloppervlakte bedraagt 100 m2.
Opvallend is de typische roodgeblokte broekschoorsteen met een halfronde uitsparing, waarin de gestreken mast wordt gelegd. Een verborgen schat is de oude schildering op de binnenkant van het vooronderluik. Hierop is nog redelijk goed een afbeelding van het schip zichtbaar. Zulke schilderingen waren vroeger wel gebruikelijk.

Veenwinning
Bolschepen behoren tot de familie van de tjalken. Zij zijn daarvan een eenvoudiger en dus goedkopere uitvoering. Het zijn typisch Groningse schepen, gebouwd voor de smalle ondiepe kanalen in de veenwinningsgebieden. Alida voer in haar werkzame leven dan ook vaak in het noordoosten van ons land. Daar vervoerde zij, naast turf, ook andere ladingen uit die streek zoals bieten, stro, aardappelen, pulp en wellicht ook mest.
Meer over Alida’s historie is niet bekend. De bewoners hopen in de nabije toekomst meer over hun schip te weten te komen. Mocht u informatie hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met Museumwerf Vreeswijk: [email protected].

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -