Wetenschappers hebben het brein van een fruitvlieg in kaart gebracht. Fruitvliegjes zijn heel populair bij onderzoeken, omdat het brein van een fruitvlieg een soort Madurodamversie van het menselijk brein is. Op Youtube zie je dat brein driedimensionaal. Het is heel mooi grafisch in kleuren weergegeven en dan kun je zelf ontdekken hoe die miljoenen hersencellen vele tientallen miljoenen verbindingen maken. Totdat je beseft dat dat hele brein niet groter is dan een zandkorrel.
Wij mensen zijn in staat gebleken een vergelijkbaar netwerk te maken van miljoenen verbindingen, alleen dan wel ter grootte van de aardbol. Met ons 8 miljarden maken we met z’n allen gretig gebruik van dat netwerk. Wat je bij de fruitvlieg ziet, zie je ook in ons netwerk van wegen en knooppunten, namelijk dat alles met elkaar samenhangt in een verbijsterend, delicaat evenwicht. Een verstoring ergens in dat netwerk wordt overal gevoeld.
Bijvoorbeeld: als na een eenvoudige havenstaking in de VS die hardwerkende gasten een bescheiden salarisverhoging krijgen (van 66 procent), zakken de beurskoersen van de wereldwijd actieve containerrederijen.
Dat supergecompliceerde netwerk van mobiliteit en transport, beurskoersen, vakbonden en Amerikaanse verkiezingen kan bestaan bij de gratie van computers, van datacenters en van kunstmatige intelligentie (AI). Bij de regeringsplannen in ons landje, dat bijna leeft van dat slimme netwerk, ligt de nadruk niet zelden op digitalisering als motor achter de vooruitgang van de binnenvaart, vooral nu we een regering hebben die niet zo zwaar meer tilt aan verduurzaming. Als je maar lang genoeg ontkent dat er een probleem is, dan gaat het vanzelf weg, zoals je een blaffend hondje moet negeren en het vanzelf weer gaat zwijgen en liggen.
Digitalisering is de laatste der Mohikanen dus van de heilige doelen om de binnenvaart een hart onder de riem te mogen steken als politicus zonder direct voor vooringenomen of bekrompen te worden versleten. Niemand die je bekrompen noemt als je digitalisering belangrijk zegt te vinden.
Maar goed, ter grootte van een zandkorrel lukt het (nog) niet om zo’n netwerk na te bouwen. Al lijken we aardig op weg met onze pogingen om intelligentie kunstmatig te maken, die op haar beurt weer voor mensen compleet onbegrijpelijke kunstmatige intelligentie maakt. Het blijft een sterk staaltje dat ‘wij’ dat kunnen maken (al snapt 99 procent van de mensen er helemaal niks van, misschien zelfs 100 procent). Geen wonder want dat mensenbrein is zelfs nog groter en ingewikkelder dan dat van een fruitvlieg. Laten we eerlijk zijn, een fruitvlieg mag dan een beetje op ons lijken, er is er geen een die weet wat Mohikanen zijn.