- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMinisterie komt met duidelijker regels voor watertaxi’s

Ministerie komt met duidelijker regels voor watertaxi’s

- Advertentie -

Delen

Er komen duidelijker regels voor watertaxi’s. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat past onder meer de Binnenvaartregeling aan. Dat is een van de manieren waarop het ministerie opvolging geeft aan de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

De OVV deed onderzoek naar aanleiding van een aanvaring tussen een watertaxi en een snelboot op de Waddenzee en een aanvaring tussen een watertaxi en een havenrondvaartboot in Rotterdam. In de rapporten staan in totaal vijf aanbevelingen voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bij de aanvaring in het Schuitengat op de Waddenzee tussen de snelboot Tiger en de watertaxi Stormloper kwamen drie passagiers om het leven, één passagier wordt nog steeds vermist. Ook raakten verschillende opvarenden gewond. Bij de aanvaring in Rotterdam op de Nieuwe Maas tussen de havenrondvaartboot Marco Polo en de watertaxi MSTX 21 kwam de watertaxi ondersteboven in het water te liggen. Hierbij kwamen de zes inzittenden vast te zitten in het omgeslagen vaartuig. Eén persoon raakte hierbij gewond, maar iedereen kon uiteindelijk gered worden met hulp van andere schepen.

AIS-gegevens

Binnen de huidige regels is het volgens de OVV onduidelijk welke voorschriften van toepassing zijn op watertaxi’s. Daarom worden de toepasselijke voorschriften uit de Binnenvaartregeling zodanig aangepast dat het duidelijk is dat ze van toepassing zijn op de categorie watertaxi. Het gaat om het bedrijfsmatig vervoer van maximaal twaalf passagiers op het water.

Ook onderzoekt het ministerie of AIS-gegevens kunnen helpen bij de handhaving. Dit was een van de aanbevelingen van de OVV. IenW brengt nu in kaart wat de mogelijkheden en voorwaarden voor het gebruik van AIS-gegevens zijn.

Aan de slag

“Het tragische ongeval in het Schuitengat heeft diepe sporen nagelaten bij de nabestaanden, de ooggetuigen en de hulpverleners”, zegt minister Mark Harbers. “Bij het ongeval in Rotterdam kwamen geen mensen om het leven, maar het ongeval had desalniettemin een grote impact op alle betrokkenen. Veiligheid op onze vaarwegen is het belangrijkst. Het ministerie omarmt alle aanbevelingen van de OVV en is hier gelijk mee aan de slag gegaan.”

Op basis van de aanbevelingen is een overleg gestart tussen de partijen die betrokken zijn bij personenvervoer op de Waddenzee, waaronder Rijkswaterstaat, de Inspectie Leefomgeving en Transport, het ministerie en de sector. In drie werkgroepen spreken ze over veiligheid, handhaving, communicatie en regelgeving.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -