- Advertentie -
- Advertentie -

Miljoentje

- Advertentie -

Delen

Fantastisch om die Schotse Hooglanders op de Rozenburgse Landtong op de foto te zetten met achter zich een voorbijglijdend zeeschip op de Nieuwe Waterweg. De vraag is wie meer verbaasd is: de Hooglander of de bemanning van het schip. Die laatste waarschijnlijk want die zullen wel weten waar ze zijn, niet in het Schotse Hoogland in elk geval. De arme beestjes (de Hooglanders) hebben geen idee waar ze zijn, maar dat hebben ze ook niet als ze in Schotland zijn. Ze zijn – ik neem aan ongevraagd en ongewild – het symbool geworden van het milieuvriendelijke karakter van de Rotterdamse haven. 

Vandaar dat een dergelijke foto werd meegestuurd met het persbericht waarin Havenbedrijf Rotterdam trots aankondigt jaarlijks een miljoen euro beschikbaar te stellen voor een omgevingsfonds met als doel de kwaliteit te verhogen van de leefomgeving. 

Als je persoonlijk een miljoen krijgt overgemaakt, dan is dat best veel geld. Als je het slim belegt, kun je proberen er stil van te gaan leven, mocht je daar behoefte aan hebben. Ik vroeg me af of je er iets mee kan als je het leefklimaat in een vrij intensieve regio als de Rijnmond wilt verbeteren. Het fonds is opgericht omdat begin dit jaar het BRG-programma afliep. Toch maar eens gekeken hoe het ook alweer zat met dat BRG-programma. De letters staan voor ‘Bestaand Rotterdams Gebied’, een weinigzeggende titel. Wie zich verwonderd afvraagt waar het niet-bestaand gebied in Rotterdam ligt, moet even de context weten. Dit bestaande gebied stond tegenover het toen nog aan te leggen land dat we zo goed kennen als Maasvlakte 2.

Het BRG-programma maakte deel uit van Project Mainportontwikkeling Rotterdam. BRG moet je niet verwarren met de aanleg van natuurgebieden om het opspuiten van land voor terminals te compenseren. Dat was namelijk een ander onderdeel van de Mainportontwikkeling, waar honderden miljoenen tegenaan werden gegooid. Nog niks vergeleken bij de miljarden die de landaanwinning zelf kostte natuurlijk. Daarvan nam het Havenbedrijf het leeuwendeel voor zijn rekening.

Dat betaalde overigens niet mee aan de ruim 80 miljoen voor het BRG-fonds en maakt het nu goed met een miljoentje per jaar voor de verbetering van de leefomgeving. Die verbetering van de leefomgeving was namelijk een onderdeel van het BRG-fonds en de financiers daarvan – Rijk, Provincie en Stadsregio – vinden het wel welletjes nu de Maasvlakte is uitgebreid. Goed dat het Havenbedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt.

Kijk, je hoeft er niet meteen de Oostvaardersplassen van te maken. De haven zit niet op zo’n toeristische trekpleister te wachten. Het is er al druk genoeg. Onze trouwe Hooglanders worden veel liever met rust gelaten. 

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -