Met 15 meter diepgang naar Antwerpen

0

De Antwerpse haven maakt zich op voor een nieuw record: zondag 3 april zal containerreus MSC Emanuela de haven aanlopen met een diepgang van 15 meter. Nooit eerder bereikte een containerschip in de Westerschelde een dergelijke diepgang.

Dat het nu mogelijk is, is te danken aan de derde Scheldeverdieping die eind vorig jaar werd afgerond en die Antwerpen een getij-onafhankelijke vaart van 13,10 meter diepgang garandeert. Rekening houdend met de getijden kunnen schepen met een grotere diepgang de Schelde opvaren.
 
Toelatingsbeleid
De komst van de Emanuela geldt als een proefvaart waarvoor de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart haar toestemming moest verlenen. Verloopt de proefvaart succesvol, dan zal het toelatingsbeleid voor scheepvaart op de Schelde worden aangepast.
"We zijn erg tevreden dat we zo snel na de afronding van de baggerwerkzaamheden reeds maximaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die de derde Scheldeverdieping ons biedt. De inspanningen van alle betrokken partijen zijn natuurlijk niet vreemd aan dit succes", reageert Marc Van Peel, havenschepen en voorzitter van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

Nieuw aanloopschema
De test is bovendien een voorbereiding van een nieuw aanloopschema waarbij vanaf eind april containerschepen van MSC vanuit het Verre Oosten rechtstreeks Antwerpen aanlopen. Ook dat zal een primeur zijn voor de Scheldehaven. "Mede dankzij MSC, dat reeds in april 2009 besliste om 14.000 TEU containerschepen naar Antwerpen te sturen, bestaat er geen twijfel meer over de optimale nautische toegankelijkheid van onze Scheldehaven", aldus Van Peel.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.