Meer subsidie voor walstroom zeevaart

0
Door walstroom kan de uitstoot van de zeevaart in havens omlaag. (foto Tekst & Toebehoren)

Op negen locaties in Nederland komt walstroom beschikbaar voor aangemeerde schepen. Via de Tijdelijke subsidieregeling walstroom zeeschepen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is daarvoor tot dusver 15 miljoen euro beschikbaar gesteld. Eind dit jaar kunnen de eerste schepen aan de stekker.

“Een schip dat is aangesloten op walstroom stoot vrijwel geen CO2, stikstof en fijnstof uit, en produceert ook nog eens veel minder geluid. Dat is winst voor de omgeving, en de mensen die daar wonen of werken”, aldus minister Mark Harbers.

Tenders

Het Rijk heeft tot dusver in twee tenders 15 miljoen euro aan subsidies toegekend. De maritieme sector investeert zelf 55 miljoen euro. Daardoor komen er voor in totaal ongeveer 70 miljoen euro op negen plekken in het land walstroominstallaties voor zeeschepen. Het gaat onder meer om roll-on-roll-off-schepen in Vlaardingen en offshore- en baggerschepen bij Vlissingen en cruiseschepen in Rotterdam.

Meer subsidiemogelijkheden

“Walstroom speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de maritieme sector, maar vergt forse investeringen in de havens”, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het Rijk blijft daarom ook in de komende jaren de realisatie van walstroominstallaties ondersteunen. De subsidies moeten investeringsbeslissingen aantrekkelijker maken en versnellen. Op 16 januari is de derde tender geopend.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.