- Advertentie -
- Advertentie -
HomeMasterclass moet helpen binnenvaart optimaal in te zetten

Masterclass moet helpen binnenvaart optimaal in te zetten

- Advertentie -

Delen

De nieuwe ‘masterclass’ van Logistic Navigators moet logistieke professionals helpen om de waterwegen optimaal in te zetten. Want wie vervoer over water strategisch wil inzetten, moet meer begrijpen dan alleen vaarschema’s en laadtarieven. Dat is de overtuiging van Miranda en Wilco Volker, oprichters van Logistic Navigators.

Het broer-en-zus-duo Volker houdt in september een praktijkgerichte masterclass over binnenvaart­logistiek, bedoeld voor planners, inkopers en managers die hun kennis willen verdiepen en hun keten willen verduurzamen.

De lesdag is het vervolg op een eerdere in-house training die de Volkers verzorgden bij Cosun. Bekend van de suikerbietencampagne, maar ook Aviko en Duynie zijn er onderdeel van. Op 24 september volgt nu een eerste openbare sessie in Rotterdam. Daarmee willen de initiatiefnemers een kenniskloof dichten die verduurzaming en modal shift vaak nog in de weg staat.

Weten wat je moet vragen

“Zelfs bedrijven die al jaren gebruikmaken van binnenvaart hebben vaak nog veel vragen”, zegt Miranda Volker. “Waarom zit er bijvoorbeeld een laagwatertoeslag op een factuur? Wat betekent een dieseltarief precies? En hoe ga je om met onverwachte wachttijden in de haven? Zulke vragen komen in onze masterclass aan bod.”

Wilco Volker herkent het vanuit zijn eigen adviespraktijk. “Ik zat eens aan tafel met een inkoper die verantwoordelijk was voor binnenvaartvervoer, maar geen idee had waar hij op moest letten bij het uitvragen van transport. Dan kun je geen strategische en duurzame keuzes maken, want je mist het overzicht.”

Praktijkcasus als rode draad

De eendaagse masterclass draait om een fictieve maar realistische casus: het transport van een agribulk­product tussen Friesland en Zuid-Limburg. “We starten bij het begin: hoe ziet de route eruit, wat is de doorlooptijd, en wat zijn de laadbeperkingen bij laag water?”, legt Miranda uit. “Stap voor stap bouwen we het logistieke scenario uit.”

Deelnemers gaan vervolgens zelf aan de slag met de theorie: laden en lossen, voorraadbeheer, keuzemomenten in de keten, en uiteindelijk ook verduurzaming. “We komen ook tot de vraag: stel dat je dit transport CO2-armer wilt maken, wat zijn dan je opties? Waterstof? HVO? Elektrisch varen?” zegt Wilco. “We geven mensen het gereedschap om die afweging bewust te maken. Dat gaat dieper dan een presentatie.”

Vraag uit de sector

De masterclass is nadrukkelijk géén promotiepraatje voor de binnenvaart. “Er zijn al korte introductie­sessies van bijvoorbeeld Bureau Voorlichting Binnenvaart, maar wij gaan echt de diepte in”, aldus Wilco. “We bespreken technische, economische en logistieke aspecten. Van contractvormen tot type ladingen, van CAPEX-impact tot ketensamenwerking.”

Miranda vult aan: “We kiezen bewust voor interactie. Geen hele dag zenden, maar afwisselend theorie en oefening. Mensen moeten zelf gaan rekenen, tekenen, plannen. Pas dan beklijft de kennis.”

De eerste masterclasses ontstonden op verzoek van klanten. Zo wilde Cosun meer strategisch nadenken over alle vervoersstromen binnen hun groep.

“Hun logistiek managers wilden begrijpen wat de mogelijkheden van vervoer over water waren, maar ook waarom bepaalde kosten werden doorberekend, en wat de invloed is van waterstanden op de logistiek”, zegt Miranda. “We hebben toen een in-house programma opgezet dat heel goed werd ontvangen.”

Toen vervolgens andere bedrijven belangstelling toonden, groeide het idee om het aanbod open te stellen. “Niet ieder bedrijf heeft tien mensen in dienst die dit tegelijk kunnen volgen. Dus als je het bundelt met anderen uit de sector, krijg je meteen waardevolle kruisbestuiving”, zegt Wilco.

Niet alleen voor verladers

Hoewel de masterclass zich in eerste instantie richt op logistieke professionals aan verladerszijde, staat deze ook open voor anderen. “We hebben bijvoorbeeld ook inschrijvingen van financiële dienstverleners die zich op binnenvaart oriënteren”, zegt Miranda. “Er is weinig formeel onderwijs over dit onderwerp. Zelfs in hbo-opleidingen komt de binnenvaartlogistiek amper aan bod.”

Wilco benadrukt dat het programma zich bewust los positioneert van de bredere modal shift-discussie. “Dit gaat niet over hoe je mensen moet overtuigen om van weg naar water te gaan, maar over wat er komt kijken bij het daadwerkelijk organiseren van vervoer over water. Zodat mensen snappen wat er nodig is om het goed te doen.”

Trends, techniek en toekomst

Naast logistieke kennis is er ook aandacht voor innovatie en nieuwe ontwikkelingen. “We bespreken wat er technisch mogelijk is qua scheepstypen, aandrijvingen, digitalisering en track and trace”, zegt Wilco. “Veel bedrijven willen verduurzamen, maar weten niet hoe. Wij helpen ze om de juiste vragen te stellen.”

En dat is nodig, merkt Miranda op: “In de CSRD-rapportages van bedrijven komt transport steeds prominenter in beeld. Maar zonder inzicht in de binnenvaart kun je er ook geen doelen op stellen.”

Volgeboekt – en daarna?

De eerste openbare editie vindt plaats op 24 september in Rotterdam. Deelnemersprijs: 950 euro, inclusief materiaal, lunch en locatie. Met twaalf plekken – elf al vergeven – is de belangstelling groter dan verwacht.

“We willen hier zeker een vervolg aan geven”, zegt Wilco. “Afhankelijk van de feedback kunnen we het programma nog verder aanscherpen.”

Ondertussen blijven de Volkers met Logistic Navigators ook bedrijven adviseren over hun logistieke ketens. “De masterclass is voor ons een mooie manier om onze kennis te delen”, besluit Miranda. “En hopelijk ook om het draagvlak voor slimme, duurzame binnenvaartoplossingen te vergroten.

Door Rieneke Kok

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -