Maritieme sector tien dagen lang in de schijnwerpers

0

Van 3 tot en met 12 november vindt de eerste editie van de Maritime Week plaats. Met een landelijke campagne worden de schijnwerpers tien dagen lang op de maritieme industrie gericht. De kick-off is tijdens het Maritime Awards Gala op donderdag 3 november in Studio 21 in Hilversum.

Tijdens de Maritime Week kunnen jongeren en het grote publiek met eigen ogen zien en ervaren wat de opleidings- en carrièremogelijkheden binnen de maritieme industrie zijn. Maar ook voor maritieme bedrijven zijn er tal van activiteiten door heel Nederland. Behalve het Maritime Awards Gala vindt Europort tijdens de Maritime Week plaats. Daarnaast zijn er seminars en zetten maritieme bedrijven hun deuren open.
De Maritime Week is een initiatief van Scheepsbouw Nederland en wordt in samenwerking met onder andere Stichting Nederland Maritiem Land, Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, HISWA Vereniging, Vereniging van Waterbouwers en Onderwijs Centrum Binnenvaart georganiseerd. Damen Shipyards Group, IHC Merwede, Keppel Verolme en MARIN zijn sponsor van de Maritime Week.

Een aantal van de activiteiten die tijdens de Maritime Week georganiseerd worden op een rij:

Maritime Awards Gala
Het Maritime Awards Gala wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Tijdens het gala op 3 november worden vijf prestigieuze awards uitgereikt die de innovaties in de maritieme sector belonen. Dit zijn de KNVTS Schip van het Jaar Prijs, de KVNR Shipping Award, de HME Maritime Innovation Award, de VNSI Timmersprijs en de HISWA Excellence Award. Hoofdsponsors van het Maritime Awards Gala zijn IHC Merwede, Damen Shipyards, Imtech Marine Group, NNPC, Wärtsilä Netherlands, Navingo en Stichting Nederland Maritiem Land.
Locatie: Studio 21, Hilversum

Maritime Design Challenge/Maritime Experience
De Maritime Design Challenge is een technische ontwerpopdracht voor leerlingen van 4/5 havo en 5/6 vwo. Studenten van de opleiding Maritieme Techniek van de TU Delft begeleiden in samenwerking met Scheepsbouw Nederland de opdracht en laten leerlingen kennismaken met de maritieme sector. Op 7 november ‘doorlopen’ leerlingen verschillende trajecten over het ontwerp, de bouw en de inzet van schepen aan de hand van een bezoek aan diverse bedrijfsstands.
Locatie: Lijm & Cultuur, Delft

Seminar Integraal Samenwerken
Op 10 november vindt het seminar ‘Integraal Samenwerken: De toekomst van maritiem Nederland’ tijdens de maritieme vakbeurs Europort plaats. Tijdens het seminar geven diverse sprekers hun visie op het belang van Integraal Samenwerken voor de toekomst en de continuïteit van de Nederlandse maritieme maakindustrie. Tevens worden projecten gepresenteerd waarbij de optimalisatie van het scheepsbouwproces centraal staat door de inzet van state-of-the-art apparatuur en innovatieve softwaretechnieken. Integraal Samenwerken is een onderzoeks- en ontwikkelingsproject voor de gehele Nederlandse scheepsbouwcluster.
Locatie: Dock 5, Ahoy Rotterdam

Zeebenen in de klas 
Diverse basisscholen (groep 7/8) krijgen een gastles en rondleiding bij een maritiem bedrijf.

Creatief Atelier Waterbouw
De Vereniging van Waterbouwers organiseert op 9 november een Creatief Atelier Waterbouw. Studenten van Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Van Hall Larenstein en Hogeschool Zeeland brainstormen onder leiding van professionals over de ontwikkelingsplannen van de Zuidwestelijke Delta.
Locatie: RDM Campus, Heijplaat

Maritieme Techniek ontmoet
Op 9 november organiseert ROC Friese Poort in samenwerking met Scheepsbouw Nederland, Vereniging van Waterbouwers, HISWA Vereniging, IRO, NHL hogeschool en STC een ontmoetingsdag voor maritiem technische opleidingen en bedrijven. Tijdens de bijeenkomst wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend door de onderwijsinstellingen en de vier branches.
Locatie: ROC Friese Poort, Sneek

Symposium jachtbouw: ‘Vakmanschap blijft meesterschap’
(Inter)nationale marktontwikkelingen, het behoud van vakmanschap, de waarde van toegepast onderzoek voor het MKB, exportpromotie en innovatie in productietechniek zijn onderwerpen die binnen het symposium ‘Vakmanschap blijft meesterschap’ centraal staan. Het symposium is exclusief voor HISWA-leden.
Locatie: MARIN, Wageningen

Open dag scheepswerven
Maak kennis met de scheepsbouw door één van onderstaande bedrijven op 12 november te bezoeken.

Bijlsma Shipyard Lemmer – open dag van 12.00 tot 16.00 uur
Damen Shipyards Gorinchem – open dag van 10.00 tot 16.00 uur
Damen Shipyards Bergum – open dag van 10.00 tot 15.00 uur

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.