- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMarijn van Rooij wint Ingenieursprijs voor Ocean Battery

Marijn van Rooij wint Ingenieursprijs voor Ocean Battery

- Advertentie -

Delen

Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer, is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2022. Zijn bedrijf ontwikkelde een technologie om energie op te slaan op de zeebodem.

 

De bekendmaking door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) vond 16 maart online plaats, in het virtuele bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel. De jury roemde de grote bijdrage van Van Rooij aan de oplossing van een belangrijk en maatschappelijk relevant probleem. Tevens kijkt de jury ernaar uit dat Van Rooij zich gaat inzetten voor de zichtbaarheid van het werk aan energieopslag, onder andere door het enthousiasmeren van anderen – zoals hij had toegezegd te gaan doen als hij de Prins Friso Ingenieursprijs zou winnen. 

De batterij slaat overtollige duurzame energie uit bijvoorbeeld zonne- of windkracht op als potentiële energie, gebruikmakend van de hoge druk die op de zeebodem heerst. Hiervoor pompt de Ocean Battery water uit een rigide reservoir naar grote flexibele zakken of balgen op de zeebodem, en laat het weer terugstromen als de energie nodig is.

De runner-up, Sjoerd Kerstens, is leading professional water bij Royal HaskoningDHV. Hij houdt zich bezig met het verbeteren van sanitaire voorzieningen overal ter wereld, bijvoorbeeld door afvalwater als grondstof te beschouwen. Kerstens kreeg de tweede prijs van de vakjury.

Studententeams

 

Dit was de achtste editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, die het KIVI, de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland, jaarlijks uitreikt. Voor deze prijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden op vier onderdelen: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. De prijs in vernoemd naar prins Friso, die ingenieur Luchtvaart- en Ruimtetechniek en lid van KIVI was. 

Voor het eerst werd dit jaar ook een studententeam bekroond. De winnaar is MSP Maastricht met het project MethaGone. Het team ontwikkelde een synthetisch voedingssupplement voor koeien, die maakt dat deze minder methaan uitstoten.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -