Ir. Bas Reedijk (57), hoofd van de afdeling Water van BAM Infraconsult, is op 4 maart verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2020. Een van de spraakmakende projecten waarbij Bas Reedijk betrokken was, is de aanleg van flexibele kribben. Ook ontvangt Reedijk de publieksprijs op de Dag van de Ingenieur.
In het bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel nam de Reedijk de zesde Prins Friso Ingenieursprijs in De Oude Bibliotheek Academy in Delft in ontvangst. De naam van prins Friso is sinds 2015 verbonden aan de ingenieursprijs. Volgens KIVI geeft Friso’s inspirerende nalatenschap de prijs extra elan en onderstreept zijn naam het maatschappelijk belang van ingenieurs.
KIVI
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt de prijs jaarlijks uit aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. De kribben die Reedijk bij BAM Infraconsult ontwierp laten het water deels door en dat is goed voor de waterflora en om bepaalde vormen van erosie te voorkomen. “Onze kribben maken het makkelijker om ze aan te passen aan de eisen die de klimaatverandering met zich meebrengt. Een variant op dit type betonblokken wordt ook gebruikt om de Afsluitdijk te verzwaren, eveneens uit voorzorg tegen de klimaatverandering”, aldus de winnaar. Een variant op dit type betonblokken wordt nu ook gebruikt om de Afsluitdijk te verzwaren, eveneens uit voorzorg tegen de klimaatverandering.
De Ingenieur van het jaar ontving de prijs uit handen van KIVI-president Joanne Meyboom. “Zijn ideeën voor een nieuw blok voor dijkversterking werkte hij thuis uit en testte hij in zijn eigen schuur. Het kruisvormige betonblok, het Xbloc, is wereldwijd al meer dan een half miljoen keer geplaatst. Het is een ogenschijnlijk simpele oplossing, waarvan de jury zich afvraagt waarom het niet eerder is uitgevonden.” Reedijk bleek ook de favoriet van het publiek en ontving de publieksprijs.
Finalisten
Op de tweede plek eindigde Ir. Jelte Kymmell (42), die Offshore Engineering studeerde aan de TU Delft. Hij is de oprichter van Mocean Offshore en in 2018 werd hij directeur van de spin-off MO4, dat leidinggevenden bij offshore-operaties een risico-inschatting biedt die veel nauwkeuriger is dan voorheen.
De derde finalist was dr. ir. Erik Duisterwinkel (33). Hij studeerde Technische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2019 promoveerde hij aan de TU Eindhoven op sensorballen die de binnenzijde van waterleidingen en industriële tanks inspecteren in kaart brengen. Momenteel werkt hij als innovator en data scientist bij Antea Group in Heerenveen om de sensorballen in de praktijk toe te passen.