Luik zet in op vervoer over water

0

In de haven van Luik is vorig jaar 21,3 miljoen ton overgeslagen per schip, spoor en vrachtwagen. Dat was 1,3 procent meer dan in 2017.

Na een sterk begin van het jaar leidde het lage water vanaf de zomer tot een stabilisatie van de volumes. De export van goederen naar Duitsland en Oost-Europese landen liep hierdoor terug en de binnenvaart in Luik liep zo’n 300.000 ton mis.

Bedrijven in de Luikse haven werken hard aan het verschuiven van goederen van de weg naar het water. Via de vaarwegen is vorig jaar ruim 15,9 miljoen ton vervoerd. De belangrijkste goederengroepen blijven niet-metaalhoudende mineralen, aardolieproducten en kolen. De containeroverslag op de Luikse terminals groeide met 15 procent naar 85.521 TEU. Dat is een nieuw record.

Dankzij subsidies van de Waalse overheid heeft de haven sinds 2015 nieuwe trafieken kunnen aantrekken. Een deel van de subsidie is ingezet voor de ontwikkeling van de binnenvaart en het opwaarderen van terreinen aan het water.

Ook dit jaar investeert het Havenbedrijf in de watergebonden infrastructuur. Zo wordt de kaai van elektriciteitscentrale Awirs gestabiliseerd.

(foto Havenbedrijf Luik)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.