Prinses Beatrixsluis komende tijd gedeeltelijk gestremd

0
(foto Rijkswaterstaat)

Van vrijdag 1 maart 22.00 uur tot en met maandag 4 maart 06.00 uur en van vrijdag 8 maart 22.00 uur tot en met maandag 11 maart 06.00 uur zijn de 1e en de 2e kolk van de Prinses Beatrixsluis tegelijkertijd gestremd. Dat is nodig voor onderhoudswerkzaamheden.

Van maandag 4 maart 06.00 uur tot en met zondag 21 april 20.00 uur is alleen de 2e kolk gestremd. Tijdens de weekendstremmingen heeft Rijkswaterstaat de 3e kolk beschikbaar voor de scheepvaart. Tijdens de stremming van de 2e kolk zijn de 1e en de 3e kolk beschikbaar voor de scheepvaart.

 

Afscheiding

Tijdens de weekendstremmingen van de 1e en de 2e kolk vinden er werkzaamheden plaats aan de middenpijlers van de heftorens. Om de renovatie van kabels en het aandrijfsysteem en het onderhoud in de toekomst veilig te kunnen doen, bouwt Sas van Vreeswijk eerst een afscheiding in de middenpijlers.

Daardoor is het mogelijk de renovatie van de kolken om-en-om te doen. Eerst in de 2e kolk en vervolgens in de 1e kolk. Zo hoeft er steeds maar één kolk gestremd te zijn. Voor het aanpassen van de middenpijlers is een stremming van beide kolken noodzakelijk. De nachten van maandag 4 maart 22.00 uur tot en met vrijdag 8 maart 06.00 uur en van maandag 11 maart 22.00 uur tot vrijdag 15 maart 06.00 uur zijn de reservenachten.

 

Werkzaamheden 2e kolk

Tijdens de zeven weken durende stremming van de 2e kolk vervangt Sas van Vreeswijk alle bewegingswerken in de heftorens, behalve de contragewichten en de hefdeuren. Ook wordt dan het bediensysteem van de 2e kolk overgezet naar de nieuwe bedienlocatie van de 3e kolk in de witte huisjes. Daarnaast worden oude remmingwerken gesloopt, wordt de uitklimvoorziening verwijderd en vindt betonherstel plaats.

 

Langere wachttijden

Tijdens de renovatie van de 2e kolk zijn er altijd twee kolken beschikbaar voor de scheepvaart en verwacht Rijkswaterstaat geen langere wachttijden. Alleen tijdens de weekendstremmingen, als alleen de 3e kolk beschikbaar is, verwacht Rijkswaterstaat iets langere wachttijden.

Er worden geen extra wachtplaatsen gecreëerd, de overnachtingsplaatsen blijven tijdens de stremmingen gewoon in gebruik. Als de werkzaamheden aan de middenpijlers eerder klaar zijn, stelt Rijkswaterstaat de kolken eerder open voor de scheepvaart.

 

Volledige stremming

In de periode van 22 april tot en met 2 juni vindt vervolgens de renovatie van kolk 1 plaats. Ook dan vervangt Sas van Vreeswijk de bewegingswerken in de heftorens en wordt de 1e kolk overgezet op het nieuwe bediensysteem.

Om te controleren of het bediensysteem met dan alle drie de kolken erop aangesloten goed werkt, vindt er een grootscheepse test plaats. Hiervoor is de Prinses Beatrixsluis volledig gestremd. Deze grote test met vierkante stremming vindt plaats in de weekenden van 25 mei van 20.00 uur en 26 mei tot 08.00 uur. En van 1 en 2 juni dezelfde tijden.

 

Ontheffing

Van 4 maart tot eind juni wordt ook het Lekkanaal nog verder verdiept. In die periode kunnen grotere schepen (CEMT-klasse Vb) alleen met ontheffing tot de 3e kolk worden toegelaten.

In het najaar zijn alle renovatiewerkzaamheden afgerond en zijn alle drie de kolken permanent in gebruik.

foto; archieffoto Rijkswaterstaat

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.