- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLess is more

Less is more

- Advertentie -

Delen

Naar mijn idee is het verstandig eens te reflecteren of onze markt, de binnenvaart, veel baat kan hebben wij het uitbouwen van de kleine vloot (spitsen en kempenaars). Voor mij heeft dit twee doelen: ten eerste om de haarvaten van Europa goed te benutten en ten tweede dat het leven van de schipper rustiger kan verlopen.

Een minder grote investering zorgt voor minder werkuren. Over het belang van dat laatste kan ik persoonlijk meespreken. Hard werken is zeker geen straf, ik vind het interessant, een avontuur en het biedt oneindige kansen… Echter, naast ons werk is er ook nog een hele wereld die op andere niveaus perspectieven en voldoening geven. Afgelopen week was dat ook in het nieuws. Het aantal mensen met een burn-out stijgt. Laat dit een teken zijn dat het ook anders kan – en voor velen moet. Ook in de binnenvaart.

15.000 kilometer vaarweg biedt Nederland bij uitstek de kans om vervoer veilig, goedkoop en milieuvriendelijk te laten plaatsvinden. 1.600 kilometer hiervan bestaat uit kleinere vaarwegen (tot 1.000 ton). Een spits heeft de afmetingen om vanuit Nederland naar de Middellandse Zee in Frankrijk te varen.

Momenteel zijn er al een aantal jongeren die deze kans met beide handen aanpakken. Vooral het vrije leven zonder al te veel druk spreekt hen aan. Wat zij letterlijk zeggen, is dat er een goede boterham verdiend wordt en dat je er goed van kunt leven. Als je daarnaast op deze manier tijd over hebt om van andere dingen te genieten, dan is dat zeer waardevol. Een onbetaalbaar goed voor je gezondheid.

Natuurlijk dient de kleine binnenvaart tegelijkertijd te moderniseren. Strategie is de kunst om hierop in te spelen. Dat komt dus goed uit, deze kentering voor de nieuwe jonge ondernemers. Kansen pakken en aanboren. Je kunt nieuwe markten voor ladingen aanboren, zoals recycling- en afvalstoffen. Daarentegen heeft de kleine vloot een beperkte diepgang, waarmee wordt geanticipeerd op de structurele lage waterstanden in de toekomst, waarvan we vorig jaar al een voorbode hebben gekregen.

Dus mensen in deze sector, opleidingen voor de binnenvaart, brancheorganisaties, steek de koppen bij elkaar. Er is een imagocampagne nodig om varen op of met een klein schip te stimuleren. Door het kleine schip te promoten als een innovatieve en kansrijke bedrijfstak.

Mijn voorspelling als de missie slaagt, is: je hebt een afwisselende baan, ontmoet mensen, je bent buiten, je vaart door meerdere landen, je hebt relatief weinig kosten, kan er een mooi leven van leiden en hebt daarnaast tijd over. Tijd voor jezelf…. Wat wil je nog meer? Ook ik heb dit bewerkstelligd in mijn leven en ik ben een tevreden en gelukkig mens.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -